BIH

Izetbegović, Mehmedović i Ajanović kandidati za predsjednika, a Osmanović i Okić za zamjenika predsjednika SDA

Glavni odbor utvrdio kandidate za čelnike stranke

A. Du. - Mi. K.

23.5.2015

14:19- Danas je u Sarajevu održana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije na kojoj su usvojeni sljedeći zaključci: 

Glavni odbor SDA usvojio je konačne liste kandidata za organe Stranke koji će biti birani na 6. Kongresu SDA 26.maja 2015.godine u Sarajevu. 

Utvrđena je lista kandidata za predsjednika SDA,a kandidati su Bakir Izetbegović,Irfan Ajanović i Šemsudin Mehmedović.
Za zamjenika predsjednika predloženi su Adil Osmanović i Mihnet Okić. 

Za potpredsjednike Stranke predloženi su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjca, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić, navodi se u saopćenju SDA. 

Usvojene su liste kandidata za Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti SDA koji će se, također, birati na 6. kongresu SDA.
Glavni odbor Stranke usvojio je Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će se razmatrati na predstojećem Kongresu Stranke. 

Glavni odbor SDA najoštrije je osudio privođenje lica od strane policije RS-a koja ističu zastavu R BiH.

Isticanje zastave međunarodno priznate države nije i ne može biti izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Krivično djelo čini policija koja neosnovano privodi ljude.
Ova zastava mora biti poštovana od strane svih u BiH, pa i vlasti RS.

13:34 - Za zamjenika predsjednika SDA kandidati su Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BIH i Mihnet Okić,predsjednik Kluba poslanika koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS.

13:18- Sjednica GO SDA se bliži kraju, kako saznaje "Avazov" portal na sjednici su utvrđena tri kandidata za predsjednika stranke, koji će se birati na Kongresu u utorak, a to su pored Izetbegovića, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

11: 13- Počela je sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj se treba utvrditi konačna lista kandidata za predsjednika stranke, za novi GO, te širu listu kandidata za zamjenika predsjednika stranke kao i za potpredsjednike.

Pred početak sjednice predsjednik GO SDA Halid Genjac, izjavio je da je aktuelni zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović trenutno jedini kandidat koji je ispunio dovoljan broj nominacija kako je to predviđeno statutom stranke.

izetbegovic

On je kazao da su Šemsudina Mehmedovića predložile dvije općinske organizacije pa se on zbog toga tretira kao evidentirani kandidat.

O tome da li će on biti protukandidat Izetbegovića u konačnici će odlučiti GO SDA.

Sam Izetbegović izjavio je novinarima, kako bi bilo protustatutarno da jedan kandidat izađe pred Kongres SDA koji se održava u utorak, "ali tu stvar može riješiti sam Kongres".

izetbegovic-3

Na upit da li će on predložiti da mu Mehmedović bude protukandidat, budući da to statut stranke dozvoljava Izebegović je rekao "razmišljam o tome".

- Po meni to je pitanje koje ne bi ja trebao rješavati već bi se ipak trebala poslušati volja većine u glavnom odboru - kazao je Izetbegović.