BIH

MJEŠTANI ZABRIŠIĆA JEDNOGLASNI Traže da se zatvori deponija Tablama

Najavljuju i blokiranje prilaza

A. K.

23.5.2015

Na zahtjev mještana u četvrtak, 21. maja 2015. godine održana je sjednica Upravnog vijeća Mjesne zajednice Zabrišće kojoj pripadaju i Grborezi i Komorani - najugroženija sela deponijom u Tablama koju je tek donekle ugasila kiša koja pada posljednjih dana.

Sjednici je prisustvovalo tridesetak zainteresiranih mještana, na kojoj je UV dalo potpunu podršku nastojanjima mještana da se riješi problem deponije Table na kojoj danima uz komunalni otpad gore i leševi životinja, stare gume i drugi opasan materijal, i to, svega nekoliko stotina metara od najbližih kuća u Grborezima i jedan do tri  kilometra od nekoliko ostalih sela.

Zaključeno je da treba ugasiti deponiju Table u roku od nekoliko dana i u potpunosti je sanirati.

Zaključci s potrebnom dokumentacijom vezanom za deponiju će se dostaviti, načelniku općine Livno, predsjedniku OV Livno, Povjereniku Općinskog Vijeća za mjesne zajednice, komunalnom inspektoratu, direktoru JP Komunalno Livno i resornom Ministarstvu Vlade LK, uz nadu da će im se dotični obratiti povodom zadnjih događanja i spriječiti daljnju ekološku katastrofu!

Ukoliko ne budu zadovoljni odnosom odgovornih i ukoliko se najdalje do 01. juna 2015.godine ne prestane dovoziti otpad u srce Livanjskog polja (predratne kultivirane i navodnjavane parcele), građani su najavili fizičku blokadu prilaza deponiji i poduzimanje mjera pravne prirode.

A kakve posljedice to može imati, podsjetili su na  2008. godinu kada je Livno bilo zatrpano otpadom zbog blokade deponije koja je do tada bila na Korićini.