BIH

SRAMOTNO Zar smo nesposobni organizirati i Evropski olimpijski festival mladih?!

Ostajemo bez EYOF-a 2017.

E. MASLO

24.5.2015

Delegacija Olimpijskog komiteta (OK) Bosne i Hercegovine prošle sedmice učestvovala je na vanrednoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u turskom Beleku. Bh. delegacija prezentirala je dosadašnje aktivnosti na organizaciji Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), koji bi od 11. do 18. februara 2017. godine trebao biti održan u Sarajevu i Lukavici, a iz EOK-a su izrazili zabrinutost trenutnim stanjem. 

Od trenutka kada je BiH dobila domaćinstvo (decembra 2012.) pa do danas, zbog neažurnosti i neodgovornosti naših vlasti, na organizaciji nije urađeno skoro ništa pa postoji realna mogućnost da kandidatura bude oduzeta, prvi put u historiji organizacije EYOF-a.

Vrata razvoja

Predsjednik OKBiH Marijan Kvesić smatra da bi to bio veliki gubitak za našu zemlju, jer je EYOF najveća sportska manifestacija poslije Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 1984. godine održanih u našoj zemlji.

- Organizacija ovakvog događaja stavila bi BiH u središte zimskih sportova. Moglo bi se probuditi lijepo sjećanja da je Sarajevo olimpijski grad, gdje je održana, do tada, najbolja olimpijada, te na jednostavan i lagan način potvrditi da je BiH lijepa, turistička zemlja, gdje se može uspješno organizirati sportski događaji. Prilika je to da se prepozna da tu žive ljudi koji svakog stranca, sportistu, gosta dočekuju raširenih ruku i otvorena srca. Široko bi se otvorila vrata razvoju turizma, koji donosi investicije, ulaganje u infrastrukturu, saobraćaja, ugostiteljstva - kazao je Kvesić.

kvesic-marijan

Kvesić: Nedostatak novca najveći problem

Međutim, sve to došlo je u pitanje i na vanrednoj skupštini EOK-a te je gradovima domaćinima dat rok do 31. avgusta da naprave pomak u organizaciji ili će BiH izgubiti organizaciju EYOF-a.

Potrebne garancije

Gradovi domaćini ne mogu ovo sami realizirati. Treba nam spremnost Predsjednštva BiH, Vijeća ministara, Vlade FBiH, Vlade KS i Vlade RS - rekao je Kvesić.

Najveći problem je novac, a ukupan budžet EYOF-a 2017. iznosi 12 miliona KM.

- Novac je najveći problem, posebno ako se ima u vidu činjenica da su dobivene sve potrebne garancije da će se on osigurati. Bez navedenih garancija, EOK ne bi potpisao ugovor s gradovima domaćinima. OKBiH će organizirati hitne sastanke s nositeljima vlasti u BiH. Ako pomoć izostane, morat ćemo izvijestiti EOK da gradovi ne mogu realizirati obaveze - kazao je Kvesić.

Vlasti nisu ni svjesne značaja

Osim obnove olimpijskih borilišta, koja su potpuno uništena za vrijeme agresije na BiH, za potrebe EYOF-a neophodno je osigurati i transport, pres-centar, hotele za smještaj gostiju i VIP osoblja... 

Direktor firme EYOF 2017. Samir Avdić istakao je da vladajuće strukture u našoj zemlji nisu svjesne značaja organiziranja ove manifestacije. 

- EYOF bi bio sjajna promocija naše zemlje i prilika da pokažemo da smo na evropskom putu. To je važan projekt za cijelu BiH, za našu mladost, sport, kulturu, tradiciju, turizam, ugostiteljstvo, saobraćaj i uopće oživljavanje olimpijskog duha - naveo je Avdić.

Problem smještaja 

- Moramo odgovorno iskoristiti postojeća sportska borilišta i modernizirati ih. Veliki problem je nepostojanje ledene dvorane, no pokrenuta je inicijativa da se ona napravi. Alternativa je iznajmiti odgovarajući balon. Moramo se dogovoriti i oko smještaja jer nemamo odgovarajući studentski dom. Ovu godinu treba iskoristiti za konzerviranje snijega jer klimatski uvjeti upozoravaju da se mora osigurati alternativa ako nema prirodnog snijega - pojašnjava Kvesić.

1.500 takmičara iz 49 zemalja

Očekuje se na EYOF-u 2017. i to u 7 sportova: biatlon (Dvorište, Jahorina), ski-trčanje (Igman), umjetničko klizanje (Skenderija), brzo klizanje (Pale), alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), snoubord (Bjelašnica) i hokej na ledu (Zetra)

Komšić uvjeren u rješenje problema 

ivo-komsic-eyof

Komšić preuzeo olimpijsku zastavu: Mnogo posla, a malo vremena

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji je bio jedan od potpisnika ugovora s EOK-om o domaćinstvu EYOF-a 2017. i koji je u februaru ove godine preuzeo olimpijsku zastavu i donio je u BiH, smatra da je za loš pomak u organizaciji kriva trenutna politička situacija.

- U BiH se sve prelama politikom i političkim odlukama. Konstituiranje vlasti je okončano tek nedavno, no uvjeren sam da ćemo riješiti probleme koji su pred nama. Ostalo je još mnogo posla, a malo vremena. Finansije, angažiranje novih ljudskih resursa i kompetentnih osoba te opremanje borilišta za trening i takmičenje su ključne i prioritetne aktivnosti - rekao je Komšić.