BIH

ŠTA VAS ŽULJA Da sam premijer, ovo bi mi bio prvi potez!

Pitali smo analitičare, profesore, privrednike, ratne invalide, nezaposlene, penzionere, novinare, aktiviste...

Autor:B. TURKOVIĆ

24.5.2015

ZLATKO HURTIĆ, ekonomski analitičar: IZMIJENIO BIH ZAKON O RADU - 

zlatko-hurtic-1

- Kao prioritet bih stavio izmjene Zakona o radu koje bi imale za cilj povećanje produktivnosti radne snage te samim tim rast investicija i zapošljavanje. Osim toga, osigurao bih da zakon o stečaju važi za sva preduzeća, posebno ona koja su već duži niz godina u gubicima i u kojima se stečajni postupci odlažu iz političkih razloga. Također bih osigurao da propisi vezani uz plaćanje poreza i doprinosa važe za sva, pa tako i državna preduzeća, a ne samo za privatni sektor. Konačno, proveo bih strogu reviziju sistema socijalne zaštite, posebno u segmentu tzv. boračkih izdvajanja, kako bi se ogromna armija lažnih boraca isključila iz bilo kakvih socijalnih transfera.

ADNAN BUSULADŽIĆ, direktor Zemaljskog muzeja: FOKUSIRAO BIH SE NA USTANOVE KULTURE 

adnan-busuladzic10

- Puno je poteza koje federalni premijer treba povući, ali ako bih izdvojio samo jedno, onda bi to bilo ono što mene „žulja“: fokusirao bih se na rješavanje problema zatvorenih kulturnih ustanova. 

INDIRA SMAJLOVIĆ, predsjednica Udruženja nezaposlenih „Otium“: OBRATILA BIH PAŽNJU NA MLADE BEZ POSLA  

indira-smajlovic-udruzenje-nezaposlenih-otium

- Definitivno bih obratila pažnju na mlade nezaposlene ljude koji mogu biti snaga BiH ako je usmjerimo u pravom pravcu. Stvar je u tome da se zakoni trebaju prilagoditi mladim nezaposlenim, jer je njih najviše na biroima za zapošljavanje te treba iskoristiti potencijale koje imaju. Također, odvojila bih zdravstveno osiguranje od zavoda za zapošljavanje, time bismo dobili jasnu sliku broja nezaposlenih. 

MATO ĐAKOVIĆ, TV urednik: ODMAH BIH PODNIO OSTAVKU

mato-djakovic

Odmah bih podnio ostavku! Zašto? Pa država je toliko neuređena da federalni, isto kao ni državni, premijer ne znače ništa. Kod nas jedino znače partijski glavari, predsjednici, ostalo je nebitno. Možda Novalić ima dobre ideje, ali one ne vrijede ništa ako Komšić, Čović i Izetbegović ne daju zeleno svjetlo. Čini mi se da je Novalić pošten čovjek, on je s mog kraja, imam o njemu fino mišljenje, i baš zato bih 15 minuta nakon izbora za premijera podnio ostavku.   

SAFUDIN ČENGIĆ, privrednik: KOMPLETNU ADMINISTRACIJU STAVIO BIH U FUNKCIJU PRIVREDE 

safudin-cengic

- Prvo bih sazvao kompletnu administraciju i rekao im da su od tog momenta u funkciji privrede i da sve njihove aktivnosti moraju biti usmjerene ka tome, odnosno na promjenu zakonske regulative, promjenu propisa kojima su stvorene barijere za investiranje i pomoć pri zapošljavanju.   

MEHMEDALIJA RAPA, potpredsjednik Saveza penzionera FBiH: POTRUDIO BIH SE DA PENZIJE BUDU NA VRIJEME 

mehmedalija-rapa

- Prije svega, želio bih sanirati Fond Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje kako bi penzioneri mogli primate penzije na vrijeme. Radio bih i na što bržem stvaranju uvjeta za zapošljavanje, posebno mladih.   

ALE HOŠIĆ, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH: SVE BIH RESTARTIRAO I KRENUO OD NULE 

ale-hosic

- Čini mi se da ovu državu, pa i Vladu FBiH, treba “restartirati” pa program u svim oblastima dizati ponovo. Naravno, mene najviše zanima populacija koju zastupam, ali i u njoj i svim ostalim bi trebalo krenuti od nule. 

MERSIHA BEŠIROVIĆ, predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH: OMOGUĆILA BIH DA SE ČUJU PROBLEMI “OBIČNIH RADNIKA” 

besirovic-mersiha1mk

- Prije svega, uvela bih neki mehanizam na osnovu kojeg bi se čuli problemi “običnih radnika”. Kada su u pitanju radnici u trgovini, ono što nas najviše boli i što bismo voljeli vidjeti kao Vladin potez jeste utvrđivanje zajedničkog minimuma s pravima radnika u RS, podizanje donje ljestvice prava. Naime, prava u RS su znatno veća nego u FBiH. 

DR. EMIR SOLAKOVIĆ, hirurg i profesor na Medicinskom fakultetu: ŽIVIO BIH OD 300 KM, DA PREMIJER VIDI KAKO JE NARODU

prof-dr-emir-solakovic-nova

- Da sam na premijerskom mjestu, ja bih mjesec ili pola godine otišao među narod, živio s njima od 300 maraka mjesečno, a da bi vidio kako to izgleda, tek tada bi mu bilo sve jasno. Ne može se to shvatiti iz kancelarije, iz biznisa. 

IVICA ĆAVAR, projekt-menadžer CCI-ja: POČEO BIH S NAJTEŽIM REFORMAMA 

ivica-cavar-cci

- Odmah bih otpočeo s provedbom najtežih i najmanje popularnih reformi: javne uprave, socijalne politike, mirovinskog sustava i svim drugim reformama iz oblasti socioekonomske politike, kao i mjerama koje će doprinijeti bržem zapošljavanju. Sve bih učinio da reforme budu usvojene na Vladi kao i u Parlamentu FBiH. Ukoliko bih vidio da to ne ide, zahvalio bih se svima na suradnji i časno odstupio, podnio ostavku.