KOLUMNE

Heroj s Pecare

Tarik Žuljević

M. H.

22.5.2015

Da našu domovinu i njenu himnu ne vole baš svi podjednako u BiH, jasno je i pticama na grani. Zna se desiti i da se na pojedinim stadionima himna BiH ispraća zvižducima, ali i psovkama, što je odraz ne samo nepoštivanja države nego i nekulture. 

Jedan gospodin iz Mostara Tarik Žuljević u srijedu je sa širokobriješkog stadiona Pecara, uoči utakmice između Širokog Brijega i Olimpica, svima u BiH bez riječi, ali kulturno, očitao lekciju pokazavši kako se vole i poštuju svoja država i himna. 

Dok su ostali navijači sjedili, a neki čak mahali i hrvatskom zastavom, Žuljević je, kako i dolikuje, ustao te s ponosom ispratio intoniranje himne BiH.

Ovaj hrabri Mostarac kaže da bi čisto radi reda ustao da je to bila i himna Azerbejdžana, a kamoli BiH, dokazavši i na taj način da čovjek normalnog kućnog odgoja poštuje tuđe kao i svoje. 

U gradu na Neretvi Žuljević je poznat i po svom aktivnom učešću u lanjskim protestima građana, na kojima je stalno ukazivao na probleme običnog čovjeka u ovoj državi koju, kako i sam kaže, trebamo svi voljeti bez obzira na to kakva je, jer nam je jedna i jedina. Žuljević je pravnik po struci.