KULTURA

GKM Vitez osvojilo brojne nagrade

Festival pozorišta Dadras u Subotici

S. P.

22.5.2015

Gradsko kazalište mladih Vitez osvojilo je brojne nagrade na 20. međunarodnom festivalu pozorišta „Dadras“ u Subotici sa predstavom „Šmizle“. 

Festival je organizovao dramski studio „Deus ex machina“, a mladi Vitežani svojim nastupom oduševili su publiku, ali i organizatore koji su imali samo riječi hvale. Na festivalu su nastupili glumci iz Banje Luke, Novog Grada, Viteza, Kraljeva, Čelinca i domaćina Subotice.

Najbolje predstave „Put u Liliput“ i „Šmizle“ bit će delegirane na neki od međunarodnih pozorišnih festivala.

- Zahvalni smo na dolasku i odličnoj predstavi GKM Vitez. Šmizle su jedna fantastična predstava i mi ćemo potražiti načina da ih već ovoga ljeta ponovo ugostimo u našem gradu - rekao je direktor festivala Cvijetin Milaković. 

Vitežani su osvojili drugo mejsto, a najboljom glumicom festivala proglašena je njihova članica Ivona Matošević. Pored toga, osvojili su i nagrade za najbolju kostimografiju i scenografiju, a druga nagrada za najbolju režiju pripala je Bruni Grebenaru.

Specijalnu i jubilarnu nagradu Dadrasa „Nikola Gabrić Nidžo“ u ime viteškog kazališta, primio je voditelj GKM Vitez Ivan Sajević.

- Raduje nas da su naš rad i kvalitet prepoznati i na međunarodnoj sceni, te što smo još jednom potvrdili kako je naše kazalište istinski kulturni brend Središnje Bosne. Naši mladi glumci su bili fantastični i svojim odličnim nastupom doveli su u problem ocjenjivački sud, koji je neplanirano morao dodijeliti brojne specijalne pohvale za glumu - istakao je Sajević.

U predstavi “Šmizle” glume Berna Mišković, Ana Maros, Mirna Matković, Ivona Matošević, Franka Matić, Antonela Lukić, Lorena Lukić i Petar Pejović.

Autor teksta je Miroljub Nedović, a režiju i adaptaciju potpisuje Bruno Grebenar. Grafičku pripremu plakata uradio je Borislav Sučić, a izvršni producent predstave je Ivan Sajević.