BIH

Evropska noć muzeja na livanjskoj Gorici

Besplatno razgledanje eksponata uz bogat kulturni sadržaj

Autor:Ale Kamber

22.5.2015

Livanjski Franjevački muzej s galerijom na Gorici i ove godine se pridružio obilježavanju Evropske noći muzeja. Manifestacija je otvorena u večeras u 18 sati, s trajanjem od 6 sati.

Tema koju je ove godine odabrao bila je "Livanjsko sijelo: tradicionalne igre, jela i pjesme".

noc-muzeja-jelo-pjesma-igre

Ovaj šestosatni događaj prvenstveno je bio usmjeren prema onima koji su se prvi put susreli s igrama koje su se nekada igrale na livanjskom kraju a koje su danas  uglavnom zaboravljene. I sami posjetioci su mogli sudjelovati u igrama: takanje, skakanje u vrećama, kuke, klipa, lomljenje ruke, prstenka, zumbanje, kozavica, mlin i tike, te uživati u tradicionalnim jelima livanjskog kraja kao što su različite vrste pita, uštipaka, pure, livanjskog sira, gurabija...

Također, kroz besplatno razgledavanje muzejskih eksponata mogli su sudjelovati u rješavanju zagonetki i brzom izgovaranju riječi.

Popunjavanjem posebnih letaka mogli su opisati svoju varijantu igre ili opisati koja se igra nekad igrala a nije zastupljena u muzeju.

noc-muzeja-besplatno-razgledanje-eksponata

- Cilj ovakvih sijela je druženje i prikupljanje duhovne baštine ovoga kraja o čemu ćemo prikupljati, praviti i sačuvati i videozapise - kazao je direktor FMG Gorica Josip Gelo.

Uprkos kiši, odziv Livnjaka manifestaciji je bio jako dobar.