NOGOMET

IZRAELSKI AKTIVISTI BLATTERU Suspendujte Fudbalski savez Izraela

Upitno odigravanje meča između Izraela i BiH

A.U.

22.5.2015

Tokom nedavne posjete predsjednika FIFA-e Seppa Blattera Palestini i Izraelu gupa izraelskih aktivista zatražila je od Švicarca da podrži suspenziju izraelske nacionalne ekipe zbog diskriminacije Palestinaca.

Glasanje o ovoj temi trebalo bi biti održano 29. maja na FIFA-inom kongresu u Cirihu. Kroz historiju, zbog sličnih razloga suspendovana je i Južna Afrika zbog diskriminacije crnaca, dok je Jugoslavija suspendovana početkom 90-ih.

Grupa izraelskih propalestinskih aktivista kazala je Blatteru da pravila fudbala nalažu jednake uslove za sve, a da Fudbalski savez Izraela to zanemaruje.

„Politika izraleske vlade i Saveza zaslužuje 'crveni karton' zbog tretmana Palestinaca, ali i sve jačeg rasizma protiv kojeg se Savez ne bori ni na koji način“, kazali su aktivisti.

Među nekim žalbama koje Palestinci upućuju FIFA-i je zabrana slobodnih transfera stranih ili palestinskih igrača, ali i da je pet ekipa u Izraelskoj ligi bazirano u ilegalnim naseljima. 

Ukoliko bi FIFA suspendovala Izrael, njihove fudbalske reprezentacije bile bi izbačene iz svih UEFA-inih i FIFA-inih takmičenja, uključujući i kvalifikacije za Euro u Francuskoj, dok bi i klubovima bilo zabranjeno igranje u evropskim takmičenjima.