BIH

TAJNA RUSKA AKCIJA Putin želi Mladića izvući iz Haga?!

Ruska visoka delegacija lobira za slanje ratnog zločinca na liječenje u Moskvu

Autor:(D. K.)

22.5.2015

Ratni zločinac i bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u augustu može biti privremeno pušten na liječenje u Rusiji, piše senica.ru.

Ove godine visoka delegacija iz Rusije, koju je predvodila akademik Elena Guskova i predsjednik Odbora za zaštitu generala Pavel Dorohin, posjetili su Mladića 9. aprila u istražnom zatvoru Haškog tribunala u Sheveningenu. Tokom posjete, složili su se sa rukovodstvom sekretarijata tribunala da Mladića ispita nekoliko ruskih ljekara. Njihov dolazak se očekuje do sredine juna. Zadatak ljekara je da se pripremi ozbiljno bolesnog pacijenta i pošalje u Moskvu na liječenje u trajanju od mjesec dana. Zakazano je za august, za vrijeme ljetnog odmora u Haškom tribunalu.

Izvor blizak Pavelu Dorohinu rekao je da su već nekoliko mjeseci aktivni diplomatski napori da se dobije dozvola da Ratko Mladić ode u Rusiju na liječenje.

Kako piše ovaj ruski portal, za razliku od prethodnih pokušaja, sada postoji velika šansa da će Haški tribunal pristati da pusti Mladića u Rusiju.

Pavel Dorohin, kao zamjenik Dume i predsjednik Odbora Dume za industriju, rekao je da će Mladić konačno dobiti priliku da se liječi u Moskvi.

Dorohin je ubijedio nekoliko lidera Haškog tribunala da Mladić bude oslobođen zbog liječenja. Ali, ne zavisi sve od suda i sudija, ovo pitanje je više političke prirode.

On dodaje da je Mladićevo zdravlje izuzetno loše i da ga održava samo opća podrška i jaka volja.

Do kraja juna bit će poznato da li Mladić ide na liječenje u Rusiju tokom ljetne pauze u radu Haškog tribunala u augustu.

Podsjećamo, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce od 1992-95. godine.