GLOBUS

HOLANDIJA Predložena zabrana potpunog pokrivanja lica

Uključujući skijaške maske i šljemove

Fena

22.5.2015

Holandska Vlada uvela je danas djelimičnu zabranu nošenja u javnosti odjevnih predmeta koji u potpunosti prekrivaju lice, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predložena zabrana, koju prethodno mora da odobri parlament, odnosiće se na sve odjevne predmete koji pokrivaju lice, uključujući skijaške maske i šljemove. Ovi odjevni premeti neće se moći nositi u javnom transportu, školama, vladinim i zdravstvenim unstanovama.

Holandski premijer Mark Rute rekao je novinarima u Hagu da ova "mjera nema nikakve veze sa religijom".

- U slobodnoj zemlji kao što je Holandija svako ima pravo da se oblači kako hoće, bez obzira šta drugi misle. Ta sloboda je limitirana samo u situacijama kada je važno da ljudi jedni drugima gledaju u lice - rekao je Rute.

Podsjetišvi da samo nekoliko stotina žena u Holandiji nosi odjeću koja ih u potpunosti pokriva, on je dodao da je ova mjera potrebna da bi se osiguralo poštovanje vrijednosti holandskog društva.

Opozicioni političar, poznat po antiislamskim stavovima, Gert Vilders već dugo vremena traži zabranu nošenja muslimanskih marama i burki koje pokrivaju lice i tijelo.

Vilders je rekao holandskoj televiziji da je predložena mjera holandske Vlade "veoma slaba".

Prijedlog će biti upućen na procjenu panelu pravnih savjetnika.