BIH

Dodik: Bilo je logično da Sejfudin Tokić bude uhapšen

Smatra da nisu ugroženi nacionalni i međunacionalni odnosi

Fena

22.5.2015

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je RS stabilna, da nisu ugroženi nacionalni i međunacionalni odnosi te da se uspješno bori sa svim oblicima kriminala i terorizma. 

"Možda postoji određeno nezadovoljstvo navodnim konceptima koji nisu realizirani oko unitarizacije BiH, ali to pripada onima koji su frustrirani oko toga", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je, na pitanje novinara, rekao da je isticanje ratne zastave Armije BiH ispred gradske skupštine u Banjoj Luci pokušaj provokacije i da je bilo logično da Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda koji je na posljednjim izborima bio kandidat za predsjednika Republike Srpske, bude priveden.

Dodik je rekao da je ratna zastava Armije BiH neprijateljska za Republiku Srpsku i srpski narod i da je tu zastavu "izmislio" Alija Izetbegović.

"Zastava RS postoji kao zastava srpskog naroda na ovim prostorima, nije izmišljena, za razliku od ratne zastave Armije BIH koju je izmislio Alija Izetbegović i od koje su mnogi Srbi stradali i naravno da je provokacija kad dođete ispred parlamenta RS i pokušate skrenetui pozornost na taj način ", rekao je Dodik.

On je naveo da je bilo logično da Tokić bude priveden, a da sad treba vidjeti kakve sankcije se mogu izreći, javlja Tanjug.

"Takve događaje ćemo morati sankcionirati u formi kaznene odgovornosti za uznemiravanje javnog reda, čak i širenje mržnje", rekao je Dodik, dodajući da ta zastava ne može biti kompatiblina s onim što osijećaju Srbi u RS.

Dodao je da Srbi "ne nose zastavu RS po Federaciji" i ne nameću je.

Komentarirajući sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj je razmatrana informacija o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku i akciju "Ruben" u kojoj su uhićeni osumnjičeni za planiranje terorističkih akata, Dodik je rekao da to tijelo nema ingerencije ni ustavno pravo da razmatra to pitanje.

"Stavljanjem na dnevni red te informacije prvi put je dopušteno da Vijeće ministara, fingirajući neku vladu, raspravlja o radu policije RS", rekao je Dodik.

S druge strane, dodao je, jasno je da je postupajući tužitelj događaj u Zvorniku opisao kao terorističke akt.

Dodik je rekao da Vijeće ministara nije vlada Bosne i Hercegovine, već pomoćno tijelo Predsjedništva, i treba obavljati tehnički stvari, i dodao da predstavnici Republike Srpske u tom tijelu dopuštaju da se na dnevni red stave takva pitanja.