GLOBUS

Šest policajaca optuženo za ubistvo Afroamerikanca Freddija Graya

Preminuo nakon što mu je u policijskom kombiju povrijeđena kičma

A.U.

22.5.2015

Svih šest policajaca koji su se nalazili u vozilu kada je povrijeđena kičmena moždina Afroamerikancu Freddieu Grayu bit će optuženi po svim tačkama optužnice, odlučila je Visoka porota.

„Porota je zaključila da postoji dovoljno dokaza za optužnicu“, kazala je tužiteljka Baltimoreu Marilyn Mosbi, piše revolution-news.com.

Dodala je da je na optužnicu dodana i tačka „nepotrebnog ugrožavanja osobe“, dok je uklonjena tačka „privođenja bez osnove“.

150501-baltimore-police-mugs-817p-368e4fb2a3843d0a94c6967ce770241b-nbcnews-ux-960-800

Optuženi policajci (gore) Garrett Miller, Alicia White, Edward Nero, (dole) Caesar Goodson Jr., Brian Rice i William Porter

Najozbiljnija tačka optužnica je ubistvo drugog stepena, sa kojom će se suočiti policjac Caesar Goodson. On je optužen po još šest tački.

Podsjetimo, Grayu je, na još uvijek neobjašnjen način, povrijeđena kičmena moždina tokom sprovođenja u policijskom kombiju nakon što je bio uhapšen.

Gray je pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo nakon čega su uslijedili masovni neredi u Baltimoreu protiv polijskog nasilja.

Nezadovoljstvo policijom među Afroamerikancima u SAD-u je isplivalo na površinu nekoliko puta u posljednje dvije godine. Gray je samo jedan u nizu Afroamerikanca koje su policajci ubili iako su bili nenaoružani i nisu predstavljali veću opasnost po policajca ili okolinu.