GLOBUS

Tokom sukoba u Jemenu ubijeno 1.037 civila

Raste broj stradalih

Fena

22.5.2015

Najmanje 1.037 civila ubijeno je između 26. marta i 20. maja u Jemenu, što je rezultat raširenog i produženog nasilja koje je zahvatilo zemlju, saopćio je u petak  UN.

Ured visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) također je objavio da su 2.453 civila ranjena, među kojima je 130 žena i 234-oro djece.

Ukupan broj ubijenih u sukobu u toj zemlji sada je dostigao više od 1.850 ljudi, prenosi Xinhua.

Dok se patnje civila produbljuju, glasnogovornica OHCHR-a Cecile Pouilly izjavila je da je javljeno da je 4.000 zatvorenika pobjeglo iz zatvorskih objekata otkako je sukob počeo, od kojih su mnogi ubijeni ili ranjeni, prenosi Xinhua.  

Iako je prošlosedmično petodnevno primirje pružilo izvjesno olskšanje Jemencima, omogućujući dostavu humanitarne pomoći najranjivijim kategorijama, humanitarna kriza pogoršala se u ratom zahvćenoj zemlji.

U svijetlu te situacije, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uputila je apel za 84 miliona dolara vrijednu pomoć za rješavanje nekih najurgentnijih humanitarnih problema, koji su pojačani nastavkom sukoba otkako je humanitarno primirje okončano u nedjelju.

Sudeći po IOM-u, više od 550.000 ljudi raseljeno je borbama, dok se veliki broj njih kreće prema Rogu Afrike.