BIH

Suđenje Ratku Mladiću prekinuto na mjesec dana

Haškim tužiocima omogućeno da izvedu dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica

Autor:Fena

22.5.2015

Suđenje Ratku Mladiću bit će nastavljeno krajem juna, nakon mjesec dana pauze, kada će haški tužioci ponovo otvoriti dokazni postupak, kako bi izveli dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Sudsko vijeće dozvolilo je haškim tužiocima da ponovno otvore dokazni postupak 22. juna, s obzirom da je grobnica u Tomašici bila otkrivena u septembru 2013. godine, kada su tužioci u Haagu već okončali izvođenje dokaza protiv Mladića.

Kako je ranije najavljeno, haški tužioci će pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka, koji će govoriti o ekshumacijama oko 500 tijela pronađenih u grobnici.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama, uključujući Prijedor, imao razmjere genocida.

Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu, okončano je ispitivanje svjedoka odbrane Save Simića, bivšeg načelnika artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi VRS-a, koji je rekao da srpska vojska nije gađala civile u Sarajevu, nego samo odgovarala po položajima Armije BiH (ABiH) u gradu.

Tužilac Adam Veber dokazivao je da to nije tačno, predočavajući svjedoku izvještaj komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a iz 1995. u kojem piše da ta vojska “ima običaj da otvara vatru na naseljena mjesta van borbenih aktivnosti” i tako troši velike količine municije.

- To upozorenje je išlo svim brigadama... Ja ne znam koje su dejstvovale prema naseljenim mjestima - prokomentarisao je Simić.

Mladićev svjedok je negirao tužiočevu tvrdnju da je VRS u decembru 1992. granatirala Sarajevo u nizu ofanzivnih akcija, pri čemu su pale civilne žrtve, uključujući i djecu.

- Mi smo samo uporno branili svoje položaje - kazao je Simić.

Sljedećeg svjedoka će Mladićeva odbrana izvesti nakon što Haško tužilaštvo okonča svoj ponovo otvoreni dokazni postupak, koji će početi 22. juna, navodi BIRN.