BIH

Martin Perschler obišao nacionalne spomenike u BiH

Implemetiran niz projekata u ukupnom iznosu od 700.000 američkih dolara

Fena

23.5.2015

Programski direktor Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Martin Perschler obišao je nacionalne spomenike u Mostaru, Jajcu, Sarajevu, Stocu, Rogatici, Foči, Banjoj Luci i Bihaću. 

Perschler je u toku službenog posjeta Bosni i Hercegovini posjetio i Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović predstavila je rad Komisije i društveni značaj projekata zaštite kulturnog naslijeđa, posebno u procesu tranzicijske pravde.

Perschler je izazio posebno zadovoljstvo rezultatima projekta kampanje „Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe“, koji Komisija, uz potporu Ambasade SAD-a u BiH provodi već osam godina u osnovnim školama diljem BiH.

U proteklih deset godina, Komisija je uz pomoć Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, implemetirala niz projekata u ukupnom iznosu od 700.000 američkih dolara.

Provođena je i kampanja podizanja svijesti o značaju različitosti bh. kulturnog naslijeđa, a cilj kampanje „Moja BiH – moje naslijeđe“ je podizanje svijesti mladih o potrebi očuvanja kulturnog naslijeđa BiH.

Fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnih dobara (AFCP) podržava očuvanje kulturnih znamenitosti, kulturnih objekata i oblika tradicionalnog kulturnog izražavanja u više od 100 zemalja u razvoju diljem svijeta, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.