GLOBUS

Ajatolah Ali al-Sistani pozvao na stvaranje plana na eliminiranju islamske države

Pad Ramadija prije manje od mjesec dana najteži je poraz iračkih snaga u skoro godinu dana

Fena

22.5.2015

Vodeći irački šiitski imam, veliki ajatolah Ali al-Sistani, pozvao je u petak na stvaranje plana za eliminiranje militantne grupe Islamska država nakon što je zauzela grad Ramadi.

Pad Ramadija prije manje od mjesec dana najteži je poraz iračkih snaga u skoro godinu dana i bacio je sumnju nad efikasnošću američke strategije u pomaganju u borbi protiv Islamske države.

U prvoj propovijedi nakon pada Ramadija, Sistanijev zastupnik Abdulmehdi al-Karbalai nije eksplicitno pomenuo grad, ali je kazao: "Moramo imati precizan i mudar plan  koji će sačiniti mudre i patriotske ličnosti kako bi očistili iračku zemlju od svih terorista".

Irački premijer Haider al-Abadi poslao je šiitske paravojne grupe da preotmu od militanata Ramadi, prijestolnicu zapadne pokrajine Anbar, riskirajući pojačanje napetosti u regiji s većinskim sunitskim stanovništvom, navodi Reuters.

Pobunjenici sada marširaju istočno od Ramadija i u četvrtak navečer su probili linije odbrane iračke vojske i šiitskih paravojnih grupacija. 

- Pažnja je sada usmjerena više na odbranu nego na napad. To omogućava neprijatelju da stekne prednost. Inicijativa mora uvijek biti na strani oružanih snaga i plemenskih boraca - izjavio je Sistani.

U junu prošle godine, nakon što su militanti Islamske države zauzeli sjeverni grad Mosul, Sisatanijev poziv na oružje mobilizirao je na hiljade šiitskih dobrovoljaca u borbu protiv radikalne grupe.