BIH

TIRANA Na godišnjem sastanku RCC-a predstavljene platforme za praćenje razvoja JI Evrope

Istaknuta potpora nastojanjima u poticanju privrednog oporavka regije

Redakcija

22.5.2015

Na godišnjem sastanku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), održanom danas u Tirani, čula se snažna potpora nastojanjima ove organizacije u poticanju privrednog oporavka i ubrzavanju procesa evropske integracije regije.

Domaćin sastanka, ministar vanjskih poslova Albanije i predsjedavajući Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Ditmir Bushati rekao je da je RCC pokazalo svoju vrijednosti povećanjem pozitivne sinergije u regiji i neumornim radom na stvaranju novog Balkana, kao regije mira i blagostanja. Naglasio je potrebu za još većom koordinacijom napora regije, kao i većom uključenošću civilnog društva u sam proces.

Glavni sekretar RCC-a Goran Svilanović govorio je o potrebi da se regija bolje poveže sa Evropskom unijom i pokaže nov duh i kulturu saradnje, kao i da se usredotoči na rast i stvaranje radnih mjesta. Uprkos izazovima, rekao je Svilanović, privrede iz zemalja jugoistočne Evrope, koje teže članstvu, ostvarile su znatan napredak u procesu evropske integracije.

Prema njegovim riječima, glavna uloga Vijeća je da služi kao graditelj mostova i pridonese regionalnim nastojanjima za privredni oporavak regije.

Dopremijer i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je o potrebi da se unaprijedi poslovno okruženje u regiji i pohvalio RCC za poticanje međusobnog dijaloga.

rcc-annual-meeting-photo-by-ministry-of-foreign-affairs-of-albania-eriona-cami

Na godišnjem sastanku prihvaćena je kandidatura Svilanovića za drugi mandat na poziciji glavnog sekretara ove organizacije, kao i godišnji izvještaj o regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Ecropi za period 2014-2015. godina.

Nakon godišnjeg sastanka Vijeće je predstavilo Platformu za praćenje razvoja jugoistočne Europe (SEEDS), koje predstavljaju mehanizam za praćenje napretka regije ili njegovoga odsustva, u sferi privrede. Platforma predstavlja sveobuhvatnu internet platformu koja obuhvata opsežno ispitivanje javnog i poslovnog mnijenja, stručna mišljenja, kao i vox populi - glas običnih građana iz regije. Platforma omogućava svakom korisniku da prati provedbu razvojne strategije regije "Jugoistočna Evropa 2020“ (JIE 2020) kao i da vrši usporedbu napretka svoje privrede u odnosu na drugu.

Predstavljajući internet platformu SEEDS, koordinator strategije JIE 2020 Sanjin Arifagić rekao je da je potreban jedan sistem praćenja poput ovoga da bi mogli vidjeti što to radimo pogrešno i što treba mijenjati.

- Treba biti mjerljiva tako da možemo raditi poboljšanja, a platforma za praćenje razvoja jugoistočne Evrope je upravo iz toga razloga i napravljena - rekao je Arifagić.

Komentirajući platformu i ono što ona nudi, direktor Instituta za medije Albanije Remzi Lani je rekao da ispitivanje javnog mnijenja u sklopu Balkanskog barometra pokazuje da na Balkanu postoje dvije brzine: brzina integracije u Evropsku uniju i brzina regionalne saradnje.

- Iako se čini da je brzina evropske integracije preovladavajuća, upravo je brzina koju RCC stvara ta koja obavlja izvanredan posao na jačanju regionalne saradnje i omogućava joj da ju sustigne - dodao je Lani.

Ministri vanjskih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi se sastaju danas poslijepodne nakon čega će biti održana konferencija za novinare.