REGION

FOTOGRAFIJA KOJA JE "ZAPALILA" CRNU GORU Profesorica stavila obnaženu nogu na rame kolege i dobila otkaz

Tokom proslave maturske večeri

(J. Be.)

22.5.2015

Profesorica podgoričke Medicinske škole Verica Dabanović dobila je otkaz zato što je na maturskoj večeri podigla uvis obnaženu nogu.

- U prosvjeti ima mnogo većih problema od jedne lijepe, obnažene noge - smatra predsjednica Sindikata prosvjetnih radnika Mileva Milovanović,  prenose podgoričke "Vijesti".

Direktor škole Branimir Kostić kazao je da je profesorica dobila otkaz, jer je “snimljena fotografija u neprimjerenoj pozi za prosvjetne radnike”. On smatra da “neprimjerena poza nastavnika” predstavlja “negativan primjer učenicima” i da je “nanijela štetu ugledu Medicinske škole”.

Kostić je rekao da je pokrenut disciplinski postupak, u skladu sa odredbama Zakona o radu i Opšteg kolektivnog ugovora.

- Honorarnoj nastavnici farmaceutske grupe predmeta prestalo je radno angažovanje do 20. maja - kazao je jučer Kostić, dodavši da je o tome obavijestio Ministarstvo prosvjete i da će se disciplinski postupak sprovesti i protiv profesora Radoša Malidžana.

Na fotografiji se vidi da je Dabanovićeva prebacila nogu preko ramena kolege Malidžana, koji čuči. Pored njih dvoje, na fotografiji su i maturanti.

Dabanovićeva je u Medicinskoj školi radila od devedesetih godina prošlog stoljeća. Učenici škole, ali i Sindikat, pozvali su upravu da profesoricu vrati na posao.

"Crnogorska prosvjeta ima većih problema od jedne obnažene noge"

Predsednica Sidnikata Mileva Milovanović smatra da “crnogorska prosvjeta ima mnogo većih problema od jedne lijepe obnažene noge”. Ona tvrdi da je Dabanovićeva “dobar čovek i pedagog”, da je deca obožavaju i da su tražili od uprave da je vrati na posao.

- Ne opravdavam postupak kolegice, ali se zapravo radi o tome da je fotograf uhvatio momenat šale dok su se učenici i profesori namještali za slikanje.

Ona je ocjenila da postupak svakako nije bio za ekspresan otkaz i da će to bitno uticati i na decu.

- Školska godina se završava 12. juna, a kolegica ima časove i u trećem razredu. Ko će te ocjene da zaključi? Ko će da bude mentor maturantima koji su kod nje uzeli stručni ispit? - pita se Milovanovićeva.

Predsednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović istakao je da će ta organizacija pokušati da pomogne Dabanovićevoj i Malidžanu i da sumnjaju da nije ispoštovana procedura prilikom otkaza.

Đaci traže da se profesorica vrati

Većina đaka komentarima je podržala profesoricu i protestovalo zbog otkaza.

“Vratite ženu na posao ...ništa strašno.....mnogo gore stvari i nemoralnije se dešavaju kad se ugase kamere”, glasi jedan od komentara.

Učenici IV-D odjeljenja slikali su sa transparentom: “Jedna je Vera. Volimo te. Vratite je!”.

Mnogi smatraju da je profesorica veliki stručnjak, da nije uradila ništa loše, ali i da gore stvari prolaze nekažnjeno. Građani su komentarisali da potez profesorice jeste nepromišljen, ali da je bezazlen i da ne zaslužuje otkaz.