BIH

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH domaćin sastanka čelnika policije regiona

Nastavak kontinuirane saradnje i razmijene iskustava

J.Be.

22.5.2015

U sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH održan je radni sastanak čelnika policija regiona.

Pored domaćina sastanka direktora Direkcije, Mirsada Vilića i njegovih zamjenika Mile Jurića i Uroša Pene, na sastanku su prisustvovali: ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Đuro Knežević, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske i Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo i gosti iz regiona Vlado Dominić, glavni ravnatelj policije Republike Hrvatske, Marjan Fank, generalni direktor policije Republike Slovenije i Nikola Janjušević, pomoćnik direktora policije Crne Gore.

Radni sastanak je nastavak kontinuirane saradnje i razmijene iskustava o sigurnosnim izazovima sa kojima se suočavaju policijske agencije u regionu.

Posebna tema sastanka je posjeta pape Franje Sarajevu, za koji je konstatovano da je veliki sigurnosni izazov za policijske agencije u BiH ali i policije zemalja u okruženju.

Ministar Mektić ukazao je na neophodnost saradnje policija u regionu, posebno u kontekstu posljednih terorističkih napada u Zvorniku i Makedoniji.

Kazao je da je sigurnost u regionu nedjeljiva i da se svaki sigurnosni problem, posebno terorizam, odražava na sve zemlje. Ministar je posebno naglasio da je posjeta pape Franje Sarajevu posjeta čitavom regionu i da pozdravlja činjenicu da je to jedna od tema današnjeg sastanka.

U nastavku su prezentovana iskustva policije Republike Hrvatske u osiguranju tako važnog događaja s obzirom da je Hrvatska više puta ugostila poglavara Rimokatoličke crkve.

Također, jedna od tema sastanka je bila i razmijena najnovijih saznanja o terorističkim prijetnjama u regionu. Predstavnici policije Slovenije i Crne Gore su sa prisutnima podjelili svoja iskustva u organizaciji i sprovođenju osiguranja masovnih manifestacija i događaja na kome su prisustvovale osobe koje uživaju posebnu policijsku zaštitu. U konkretnom slučaju policije Hrvatske, Slovenije i Crne Gore su policijama u BiH, ponudile pomoć u osiguranju posjete pape Franje Sarajevu kroz razmjenu informacija, angažovanja ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Između ostalog tokom diskusije na ovu temu u više navrata apostrofirana je potreba kontinuirane razmjene informacija između policijskih agencija u regionu, što je temeljna za pretpostavka za efikasno suprotstavljanje terorizmu.

Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti na daljem jačanju međunarodne operativne policijske saradnje na ovim sigurnosnim izazovima.