VIJESTI

KBZ Bojimo se raditi s pacijentima, jer im ne možemo pružiti kvalitetnu uslugu

ZDK Zbog odnosa politike zdravstveni sistem na koljenima

V. B.

22.5.2015

Katastrofalno stanje u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona, prije svega u Kantonlnoj bolnici Zenica, koja je ponovo, ovog puta na tri mjeseca, suspendirala hladni operativni program, bila je tema jučerašnje press-konferencije u organizaciji Saveza samostalnih sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK-a. KBZ duguje oko 16 miliona KM i ne može servisirati obaveze prema dobavaljačima.

Toleriše se neplatišama

Uzrok ovakvog stanja je, jednoglasna je ocjena sindikalaca, dugogodišnja nebriga osnivača, Vlade ZDK. Drugi razlog je oslobađanje uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje i tolerisanje neplatiša, koji su, uglavnom, velike državne firme. Samo su državne firme Zavodu zadravstvenog osiguranja ZDK dužne oko 81 miliona KM.

- S tim bi novcem svi problemi bili riješeni. Svako treba izvršavati svoje zakonske obaveze. Vlada ZDK je, za zadnjih 8 godina, za investicije i opremu, a što je obavezna finansirati, KBZ-u dužna 25 miliona KM- istakla je prim. dr. Indira Hodžić, predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata KBZ-a.
 
- Ljekari ne mogu više trpiti pritisak i odgovornost koja nam je nametnuta. Glavni problem su nam uslovi rada - poručio je predsjednik SSSDMiSZDK prim.mr.sc.dr Haris Husremović, koji je istakao kako je oprema s kojom rade zastarjela ili u kvaru, te da hronično nedostaje lijekova. Zbog svega su ugroženi i pacijenti, ali i ljekari koji ne mogu pružiti uslugu.

Zapošljava i direktor i UO

- Mi ne moramo ni najavljivati štrajk, jer uskoro nećemo imati šta raditi- kazao je Husremović.  

Načelnik Urgentnog bloka KBZ-a i predsjednik Federalne komore SSSDMiS prim. dr. Kasim Spahić, koji je i predsjednik Komisije za kvalitet i sigurnost usluga KBZ-a, ističe kako je glavni problem što njihova ustanova već pet godina nema direktora. Ustanovu su, uglavnom, u tom periodu vodili vršioci dužnosti direktora.

- Čim se neki direktor upozna sa situacijom i počne rješavati probleme, politika ga smijeni, a Upravni odbor postavi v.d. direktora. O svemu odlučuju više ljudi koji nisu iz bolnice.

Kada sindikalisti ne govore o socio-ekonomskim problemima, nego o uslovima rada, jasno je gdje smo došli - ističe Spahić, koji ističe potrebu formiranja Službe za kvalitet i sigurnost, koju, za razliku od ustanova u okruženju, KBZ nema.

U 2,5 godine 7 direktora

Predsjednik Ljekarske komore ZDK-a prim. dr. Tarik Kapidžić ističe kako je KBZ, voljom politike i političara, u zadnjih 2,5 godine vodilo čak 7 direktora.

- Bolnica je postalo mjesto za uhljebnjenje dajdžića, amidžića...Bojimo se i raditi s pacijentima, jer im ne možemo pružiti kvalitetnu uslugu - ističe Kapidžić. Spahić je, pak, istakao kako je UOKBZ-a preuzeo ulogu menadžmenta, te da je on, kao načelnik službe, dobijao i radnike koje nije tražio.