BIH

Popuniti Dom Srba u Domu naroda FBiH

Skupština Srpskog građanskog vijeća

Fena

22.5.2015

Izvještajno-izborna skupština Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH, koja se održava danas u Sarajevu, birat će novog predsjednika SGV-a.

U svečanom dijelu Skupštine, povodom obilježavanja 22. maja, Dana prijema BiH u UN, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković istakao je da je ovaj datum značajan jer je BiH time nakon gotovo pola stoljeća zaokružila put ka državnosti i nezavisnosti koji je počeo u Mrkonjić-Gradu 1943.

Dodao je da nakon prijema BiH u punopravno članstvo mehanizmi koje je UN imao nisu iskorišteni te su agresija i sukobi nastavljeni još tri godine, ali je uprkos svemu riječ o historijskom datumu jer je Bosnu i Hercegovinu stavio na međunarodnu scenu kao subjekt međunarodnog prava.

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da Srba u Sarajevu više nema koliko ih je bilo prije rata, te da bi grad bio osiromašen da u njemu nema srpskog elementa.

Naveo je da je položaj Srba drugačiji u dijelovima BiH u kojim su u većini, ali da im svugdje trebaju biti osigurana kolektivna i pojedinačna prava da bi gradili bolju državu i imali više budućnosti.

Inzko tvrdi da trenutno ima razloga za optimizam budući da dva entitetska i državni premijer dobro sarađuju i uz dobru volju mogli bi riješiti postojeća otvorena pitanja, bilo to zastupljenost Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH ili njihova grupa predmeta u obrazovnom sistemu BiH.

Bivši član Predsjedništva BiH Mirko Pejanović rekao je da je SGV dao doprinos uspostavljanju mira i razvoju demokratije u BiH, a najznačajniji uspjeh je bilo donošenje Odluke Ustavnog suda BiH o ustavnoj ravnopravnosti, odnosno konstitutivnosti svih naroda na cijelom području BiH u 2000., a na inicijativu SGV-a i triju drugih nevladinih organizacija.

Upitan o današnjem položaju Srba u FBiH, Pejanović je rekao da je on isti kao i položaj svih drugih građana, mada ima teškoća u ostvarivanju zastupljenosti kakav je slučaj s popunom kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH u čemu očekuje pomoć visokog predstavnika

Na ovoj skupštini će biti biran predsjednik SGV-a, između aktuelnog predsjednika Miladina Vidakovića i Zorana Jovanovića, kao i potpredsjednik, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Također, na Skupštini će biti usvojen zahtjev za popunu kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH koji će biti upućen CIK-u, OHR-u, OSCE-u i specijalnom predstavniku EU u BiH.