BIH

KADROVSKA KOMISIJA SDA Mehmedović ne ispunjava uvjete da bude kandidat za predsjednika stranke

Utvrđuje se ko ispunjava uslove za predložene pozicije

Autor:M. Aš.

22.5.2015

 

17:00 Završena je sjednica Kadrovske komisije SDA na kojoj je utvrđeno da Šemsudin Mehmedović ne ispunjava uvjete da bude kandidat za predsjednika SDA na predstojećem Kongresu 26. maja u Sarajevu. No, konačnu odluku o tome donijet će Glavni odbor SDA koji sutra zasjeda u Sarajevu.

14:00 U centrali SDA u Sarajevu u 14 sati počela je sjednica Kadrovske komisije na kojoj će biti razmatrana imena svih kandidata koji su predloženi za stranačke pozicije na predstojećem Kongresu 26. maja u sarajevskoj Zetri.

Članovi Kadrovske komisije danas bi trebali potvrditi ko od predloženih kandidata ispunjava potrebne kriterije, te konačne prijedloge poslati na sjednicu Glavnog odbora stranke koja je zakazana za sutra u Sarajevu.

Prema posljednjim informacijama iz SDA, na poziciju zamjenika predsjednika stranke u centralu je stiglo 14 prijava, a za potpredsjednike 35. Ali, većina ne ispunjava uslove, što će danas biti utvrđeno na kadrovskoj komisiji.

Kada su u pitanju predloženi kandidati za predsjednika SDA, prema informacijama koje smo dobili od pojedinih članova kadrovske komisije, upitna je kandidatura Šemsudina Mehmedovića, predsjednika općinske organizacije Tešanj, kojeg su predložile OO Tešanj, Usora i Doboj jug.

Inače, za ovu poziciju potrebno je najmanje pet prijedloga, ili kantonalnih ili regionalnih općinskih organizacija.

Ukoliko danas članovi Kadrovske komisije odluče da Mehmedović ne ispunjava kriterije, a GO SDA to sutra na sjednici u Sarajevu i potvrdi, to će značiti da će ova stranka imati samo jednog kandidata za poziciju predsjednika na Kongresu , a to je Bakir Izetbegović.

Podsjećamo, pojedini članovi Predsjedništva SDA sve glasnije zagovaraju ovakav scenarij, a kako bi Izetbegović na kongresu bio izabran aklamacijom, javnim glasanjem i odobravanjem.