BIH

Predstavljen rad Vijeća ministara BiH i PS BiH u prva tri mjeseca 2015. godine

Pres-konferencija CCI-a

Es. D.

22.5.2015

Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) danas su na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili rezultate rada Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u prva tri mjeseca ove godine.

Istaknuto je da je pozitivna atmosfera na državnom nivou vlasti, između stranaka vladajuće koalicije za sada najveća vrijednost postizbornog perioda u BiH, što nije slučaj na nivou entiteta.

Nastavak politike proizvodnje sukoba i nedemokratske tendencije koje pokazuje vladajuća stranka u RS i nesposobnost vladajuće koalicije u FBiH da uspostavi demokratski dijalog unutar sebe i da problem rješava kompromisom, a ne ucjenama i ultimatumima, ugrožava postignuto na državnom nivou, a povremeno prijeti i potpunom destabilizacijom – rekao je Ivica Čavar, konsultant CCI-ja za PS BiH i Vijeće ministara BiH.

On je dodao da su u prvom kvartalu ove godine u Parlamentu BiH usvojena tek dva zakona, a deset ih je kraj kvartala dočekalo u proceduri.

Čavar je napomenuo da je novo Vijeće ministara BiH imenovano tek 31. marta i istaknuo da bi na samom startu nove vlasti na državnom nivou bilo veoma značajno da pokaže veći stepen socijalne osjetljivosti od svojih prethodnika i smanji svoje privilegije.

- Potrebno je okončati zakonsku proceduru u Domu naroda PS BiH kojom se stvaraju neophodne pretpostavke za ukidanje tzv. „bijelog hljeba“, kao i plaćanja rada u privremenim komisijama – kazao je Čavar.