BIH

Naselje Lozje kod Goražda: Zločin već 23 godine bez kazne

Više od 40 civila ubijeno na najsvirepije načine

Al. B.

22.5.2015

U Goraždu je obilježena godišnjica napada srpskih snaga na prigradsko naselje Lozje, u kojem je ubijeno više od 40 i zarobljeno nekoliko desetina civila. Za napad u kojem su učestvovale uglavnom komšije, te monstruozna mučenja i ubistva još niko nije odgovarao iako su svjedoci u nekoliko navrata davali svoje iskaze, sačuvani su video snimci napada, te u nastavku rata zarobljene pismene naredbe i ratni dnevnici sa svim detaljima. Sedam žrtava iz Lozja ekshumirano je nakon rat. Pronađeni su sa odsiječenim polnim organima i ekserima koje su im zlikovci zabijali u lobanje.

lozje1

- Skupovi poput ovog treba da su opomena budućim generacijama. Mi svoju priču ne pričamo zbog danas već zbog sutra. Mi ne optužujemo srpski narod već se fokusiramo na institucije koje su pored zločina koje su organizirale i podržale nametnule šutnju tom narodu. Oni ne žele da mlade generacije Srba vide dokumenta već ih uče da skandiraju „Nož, žica, Srebrenica“ – kazao je Muhamed Hećo, predsjednik Udruženja logoraša Goražde.

Predsjednik Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo Almin Dželilović poručio je kako logoraši neće zaboraviti niti oprostiti, te da zločinci trebaju osjećati strah. Živimo u vremenima kada djeca ne smiju da znaju ko su bili heroji Goražda, Sarajeva, BiH dok se istovremeno rehabilitiraju zločinci poput Draže Mihailovića, kazao je Dželilović, te upitao čiji je interes da još uvijek nije utvrđen tačan broj Bošnjaka stradalih u ratu. - Zamoliću političku, izvršnu vlast da pokušamo da se ne bavimo sami sobom, da pokušamo Bošnjake ujediniti bez obzira u kojim političkim partijama bili jer ćemo jedino tako našoj djeci stvoriti sigurniju budućnost. Ako se budemo razjedinjavali kao danas bojim se da našoj djeci ne želimo dobro i da će prošlost vrlo brzo zakucati i na njihovu budućnost – istakao je Dželilović.

Potpredsjednik Saveza logoraša BiH Asim Zulić kazao je da je na području BiH u proteklom ratu registrirano 657 logora, kroz koje je prošlo oko 200.000 ljudi. Ubijeno je 30.000 osoba, u evidenciji nestalih još uvijek je oko 10.000 logoraša, a silovano je oko 25.000 žena. On je pozvao predstavnike vlasti da pomognu svjedocima da kažu istinu nadležnim sudovima, te istakao kako je Savez logoraša snimio filome „Logori smrti“ i „Zločin i kazna u Herceg Bosni“, te otvorio muzeje u Brčkom i Bratuncu.

lozje2

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić naglasio je kako na ovakvim skupovima tišina govori više od bilo kakvih govora. On se upitao jesmo li dovoljno učinili da se istina o događajima iz Podrinja prezentira na pravi način, te dodao kako će ovakvi skupovi imati smisla samo ako sebi damo zavjet da će istinu svi u svijetu znati. – Oni koji su dozvolili da se zločin desi učestvovali su u pripremanju zločina. Oni koji su ga uradili zovu se zločinci, a oni koji su nakon svega ćutali, nisu ništa poduzimali a imali su obavezu – tu prije svih mislim na tužilaštva i sudove, agencije koje su zadužene da rade taj posao jer mi ih plaćamo ... oni treba da rade svoj posao – kazao je Pitić. Sa skupa su upućene ozbiljne kritike na rad pravosudnih institucija koje do sada nisu procesuirale niti jednog zločinca iz Lozja. Brojne delegacije položile su cvijeće kraj spomen obilježja 

Hasečić: Prokleti bili! Budite sigurni da ćete biti na stubu srama

Predsjednica Udruženja "Žena – žrtva rata" Bakira Hasečić oštro je kritizirala odluke pojedinih svjedoka zločina da nakon 23 godine promijene svoje iskaze.

– Uskoro ću objaviti istinu zbog čega su promijenjene izjave u predmetima ratnih zločina na području Goražda. Prokleti bili! Budite sigurni da ćete biti na stubu srama. Počnite razmišljati o budućim generacijama. Mogu da shvatim da žena zaboravi muža ili muž ženu, ali ne i da otac i majka mogu zaboraviti svoje dijete koje je ubijeno pred njihovim očima. Oni koji su se prodali za šačicu eura obilaze naše dželate u zatvorima. Pokazaću fotografiju Lazara Mutlakja, koji se često pominje kao ubica i silovatelj. On je iz Kanade pobjegao za Srbiju. Nemate se koga bojati osim dragog Allaha – poručila je Hasečić.