BIH

Dom za djecu bez roditeljsko staranja Tuzla obilježio 48 godina postojanja

Dugogodišnje uspješno poslovanje

Autor:M. Ah.

22.5.2015

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla danas je organizirao manifestaciju kojom je obilježio Dan ustanove, 22. maj, povodom 48. godina uspješnog postojanja i rada ove ustanove.

Ovaj dom kontinuirano radi od 1967. godine, te se kroz protekle godine susretao sa nizom izazova i problema.

-Sve smo probleme uspjeli prevazići. Svih ovih godina brinemo za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja na području TK, a i države - kazao je Amir Muharemović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

On je istakao da je u proteklih 48. godina kroz njihovu ustanovu prošlo blizu tri hiljade štićenika, za koje je ovaj dom, tvrdi, bio jedini dom i porodica za koju su znali.

-Uskoro trebamo otvoriti Zbirni centar za djecu pod rizikom od razdvajanja i Materinski dom. Već smo u procesu nabavke kuće koja će pružiti mali porodični dom za djecu u procesu pripreme  izlazka iz sistema javne brige. Do kraja godine planiramo kroz ovaj naš rad otvoriti i Savjetovalište koje će zaokružiti kompletan sistem brige o ovoj djeci - podvukao je Muharemović.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla ima sada i svoj zvaničan dan, 22. maj, koji se prvi put od poslijeratnog perioda obilježio ove godine, te trenutno broji 48 djece.