SARAJEVO

Hadžibajrić: Nećemo dozvoliti da ukinu naše škole!

Planovi ministra Kazazovića šokirali javnost

Autor:A. NALO

23.5.2015

Iako je na toj poziciji nešto više od dva mjeseca, ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Elvir Kazazović (SDA) svojim nepromišljenim odlukama u posljednjih nekoliko dana ne prestaje zbunjivati javnost. Nakon svađe s prosvjetarima, sindikatima, roditeljima... resorni ministar sada se bez ikakvog opravdanog razloga okomio samo na osnovne škole u Starom Gradu, njih šest. Ni manje ni više, većinu ih želi ukinuti pod izgovorom uštede! 

Reakcija direktora

- Šokiran sam prijedlogom resornog ministarstva da se ide u reduciranje škola i to samo u Starom Gradu. Žele da od sadašnjih šest škola, koliko ih imamo, ostanu samo dvije ili tri, što je nedopustivo! To žele uraditi pod izgovorom da je u nekim područjima malo đaka, što nije tačno. Ova vijest izazvala je ogorčenje kod roditelja, učenika, nastavnika i direktora - kazao je za "Dnevni avaz" starogradski načelnik Ibrahim Hadžibajrić (SBB). 

Prema njegovim riječima, zbog novonastale situacije direktori su odmah reagirali. Uputili su svoj prijedlog rješenja prema resornom ministru.

- Oni su sami predložili da više ne budu direktori škola, već samo voditelji nastavnog plana ako se radi o uštedama. Također, predlažu da bude samo jedan generalni direktor koji bi mogao biti pri Općini. To može biti i pomoćnik za obrazovanje ili, eventualno, izabrati nekoga od šest postojećih direktora - naglasio je Hadžibajrić.

Rubni dijelovi

Kako saznajemo, na meti su škole na rubnim dijelovima Starog Grada kao što su OŠ "Vrhbosna" u Faletićima, OŠ "Hamdija Kreševljaković" na Vratniku, OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković" na Hridu i OŠ "Saburina".

Zgrade u vlasništvu Općine 

- Inače, šest školskih objekta je u vlasništvu Općine, a ne Kantona. Po hodnicima Vlade KS se priča da je neko od lokalnih moćnika bacio oko na ove objekte te u njima vidio dobru zaradu. Udaraju na noćne čuvare, sirotinju... U opremanje tih škola uloženo je dosta novca i nabavljena savremena opreme. Ne možemo to nekome ostaviti na izvolite. Općina je u te škole uložila milione maraka – kazao je Hadžibajrić.