BIH

Najavljen rast cijena goriva, voće i povrće već preskupo

Proizvođači u proljeće pokušavaju namaknuti koju marku više

B. T. - A. Š.

23.5.2015

Prema podacima Saveza udruženja potrošača BiH, proljeće je, tradicionalno, period godine kada potrošači u našoj zemlji bivaju suočeni s višim cijenama prehrambenih proizvoda, pogotovo voća i povrća koje tek sazrijeva i stiže na pijačne tezge i police u trgovinama. 

Otimanje posla 

- Nadamo se da će cijene pojedinih poljoprivrednih kultura, koje su sada nenormalno skupe, uskoro biti povoljnije. Nažalost, imamo novu najavu rasta cijena goriva, ali se nadam da se to neće odraziti na druge proizvode, jer nismo osjetili pojeftinjenja ni kada su cijene goriva padale - kaže Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza.  

cijene-goriva-u-2015

Foto: FMT (Tabela FMT-a: Cijene goriva konstantno rastu)

Prema podacima kojima raspolažu u Savezu, cijene hrane u ovoj godini su za procent-dva više nego lani. 

Da je proljeće period u godini kada proizvođači voća i povrća pokušavaju namaknuti koju marku više, pokazuju i cijene na pijacama.

Iako su tezge na mostarskoj tržnici bogate povrćem i voćem, od trgovaca saznajemo da Mostarci sve manje kupuju. Kako kažu, veliki dio posla otimaju im trgovački centri, a na prodaju utječe i uvoz iz Španije, Italije...

Male količine 

- Ta roba nije ni približno kvalitetna kao naša, ali je kupcima cijenom prihvatljivija. Evo, ponuda je vrlo dobra, svega ima i skoro sve je iz domaće proizvodnje, ali izgleda da su naše cijene za većinu građana previsoke. Najčešće mušterije su penzioneri, ali oni već odavno ne kupuju na kilogram - rekla nam je Zorica, prodavačica na mostarskoj tržnici.

gordana-bulic

Foto: Avaz (Bulić: Nadamo se padu cijena)

Na ovoj pijaci kilogram krompira košta dvije KM, paradajza četiri, paprike pet, dok se luk, mrkva i mlade tikvice mogu kupiti za tri marke, koliko košta i kilogram trešanja i jagoda. Najskuplji je limun, a kilogram košta četiri KM. 

Anketa 

Mostar 

Dragica Bagarić

1

- Cijene hrane porasle su u posljednjih nekoliko mjeseci i to je baš vidljivo. Nisam sigurna šta je uzrok tome, pretpostavljam da je globalna ekonomska kriza. Nadam se skoroj stabilizaciji cijena.

Ajla Makan 

2

- Cijene su, definitivno, porasle. Osnovne životne namirnice bi trebale pojeftiniti, a trebalo bi uvesti veće poreze i akcize na visokotarifnu robu, kao što se to radi u uređenim zemljama. 

Faris Jugo

3

Svaki dan putujem na posao van grada i u posljednje vrijeme cijena goriva je osjetno porasla. Ne znam zašto je to tako kod nas kada su u zemljama regiona cijene goriva opale. 

Tuzla 

Mahmut Bijedić

4

- Osjetio sam poskupljenje, ne samo ja nego i svaki penzioner, još i kako penzije kasne, sve je teže i teže. Podnosim kako moram, krpi se nekako, ali vrlo je teško.

Hasija Jahić

5

- Normalno da sam osjetio rast cijena. Koliko imam para, toliko i kupujem. Ali svakim danom je teže, dok sve režije poplaćam, skoro mi ništa ne ostane. 

Suzana Antunov

6

- Primijetila sam da je hrana u supermarketima poskupjela, a cijena potrošačke korpe se stalno povećava. Ali, eto, svi se trudimo s tim nekako izaći nakraj.

Sarajevo 

Zlatka Panjo

7

- Svako poskupljenje se osjeti. Penzionerka sam s minimalnim primanjima i primorana sam u ovim godinama čuvati djecu, jer mi penzija ne pokriva sve troškove. 

Ibro Hodžić

8

- Političari zapošljavaju svoju familiju i onda nemaju da im daju plaće pa poskupljuju svaki dan nešto da bi namakli pare preko naših leđa. Sramota je šta nam rade. 

Nusret Žiga

9

- Osjeti se poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Postoje marketi koji nude jeftinije namirnice, ali, u globalu, prehrambena industrija je postavila visok standard kada su cijene u pitanju.