VIJESTI

TOKIĆ NAKON PUŠTANJA NA SLOBODU Uvijek ću isticati zastavu BiH s ljiljanima!

Nije utvrđeno postojanje osnovanih razloga za predlaganje pritvora

Redakcija

22.5.2015

21:40 Nakon puštanja na slobodu poslije saslušanja u policiji i Okružnom tužilaštvu Banja Luka, Sejfudin Tokić izjavio je za "Dnevni avaz" da je višesatno isljeđivanje rađeno po nalogu i političkoj volji predsjednika RS Milorada Dodika.

- Pritvor nije predložen, a da li će biti podignuta jedna takva optužnica, ne znam. Priželjkujem jedno takvo suđenje i imam namjeru uputiti protivtužbu, jer ovo je naručeno hapšenje. Milorad Dodik je naručio moje hapšenje putem MUP-a i bilo bi mi zadovoljstvo učestvovati u jednom takvom procesu. Već sam angažovao advokata i bilo bi mi zadovoljstvo dokazati da se u RS uveliko kroz MUP, gdje radi nekoliko stotina policajaca koji su učestvovali u etničkom čišćenju, silovanjima, akcijama u kojima je počinjen genocid i tako dalje, kroz tolerisanje i veličanje četničke ideologije, pojavljuje svojevrsni neonacizam - kazao je Tokić.

Na pitanje je li zadovoljan isljeđivanjem istražnih organa, kazao je da nekima jeste, a nekima nije.

- Bilo je onih koji su zakrvavljenih očiju, očito učesnici tih genocidnih radnji, iskazivali silu govoreći: "Pustite da ja sam s njim popričam i tako dalje". Mislim da je vrijeme da se medijima kaže da ljiljani ne predstavljaju nikakav islamski radikalni element. Zastava države BiH nije nikakav ratni simbol. U to vrijeme nije postojala nikakva RS. BiH je tada primljena u UN kao Rebuplika, sa Ustavom bez entiteta. RS se u ustavnom sistemu BiH pojavljuje 21. novembra 1995. godine prilikom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Tokić.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da nije imao nikakvu namjeru da bilo koga provocira, niti potrebu za bilo kakvom političkom rehabilitacijom.

- Ovo je pokušaj edukacije onima koji kao papagaji ponavljaju da je RS nastala 9. januara 1992. godine. Tada je nastala četnička genocidna tvorevina Radovana Karadžića. A RS je kao entitet nastao Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Pariškim sporazumom. Banja Luka je moj grad. Ako nekome četnička zastava ne smeta, onda sram treba da ga bude da mu smeta zastava sa ljiljanima kao vjekovnim simbolom BiH. Ja ću uvijek isticati zastavu države BiH - kazao je Tokić, pitajući koji je on to zakon prekršio po kojem je zabranjeno istaknuti zastavu s ljiljanima i u kojem je službenom glasniku to objavljeno.

sejfo-poslije-saslusanja-3

20:28 Nakon saslušanja u Okružnom tužilaštvu Banja Luka, Sejfudin Tokić pušten je da se brani sa slobode.

Centar javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka je protiv njega Okružnom tužilaštvu podnio izvještaj o krivičnom djelu izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

- Tokom saslušanja, a s obzirom na to da postupajući tužilac nije utvrdio da postoje osnovani razlozi za predlaganje pritvora protiv njega, Tokić je pušten da se brani sa slobode - potvrdila je za "Dnevni avaz" portparolka Okružnog tužilaštva Maja Đaković Vidović.

U izjavi za "Dnevni avaz", Tokić je rekao da je njega policija uhapsila po nalogu Milorada Dodika, koji je prije nekoliko dana u medijima i zatražio njegovo hapšenje.

On je rekao da njegova današnja konferencija za medije nije bila motivisana nikakvom provokacijom.

Istakao je da je danas pokazao zastavu s ljiljanima pod kojom je BiH međunarodno priznata 1992. godine.

- Tada kada je ona priznata, nije postojao entitet RS - rekao je Tokić.

18:50 Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka danas su, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, sproveli u Okružno tužilaštvo Banja Luka na dalje postupanje Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, potvrdila je Feni glasnogovornica ovog centra Marija Markanović.

U toku je Tokićevo saslušanje, poslije kojeg će tužilac odlučiti o eventualnom daljnjem postupanju.

14:50 Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka danas su potvrdili privođenje Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, uz obrazloženje da je to naložio dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, kao i da se i ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Uz Tokića je priveden i A.B.,kao i da je prijavljen napad na novinarsku ekpu “Face” televizije, saopćeno je iz ovog centra.

Iz CJB Banja Luka navode da su policijski službenici preduzimali su mjere i radnje povodom saznanja da će Sejfudin Tokić u 12 sati održati pres-konferenciju ispred Skupštine Grada Banja Luka, između ostalog, sa namjerom „prezentovanja daljeg djelovanja bošnjačkog naroda u suprotstavljanju diskriminaciji i pokušaju nasilne pravoslavizacije i srbizacije u ovome dijelu BiH“.

- Sejfudin Tokić je zajedno s A.B. došao u ulicu Srpska između zgrade Skupštine Grada i Hrama Hrista Spasitelja, te pred okupljenim novinarima pokazao ratnu zastavu Armije BiH koju mu je A.B. dao prije početka konferencije - kažu iz CJB Banja Luka.

- Prilikom obraćanja novinarima od strane Sejfudina Tokića, u neposrednoj blizini došlo je do spontanog okupljanja više od trideset građana koji su počeli da negoduju na pokazivanje ratne zastave, a koju je Tokić idalje držao u rukama, te je došlo do verbalnog sukoba između okupljenih građana i Tokića te je prijetila opasnost da dođe i do fizičkog sukoba, odnosno napada na Tokića i A.B. – stoji u saopštenju.

- U isto vrijeme u nesprednoj blizini Skupštine Grada, odnosno mjesta gdje se nalazio Tokić, povodom obilježavanja dvadeset treće godišnjice od smrti beba, vršeno je polaganje vijenaca na spomen obilježje Dvanaest beba, a uz prethodno najavljeni skup, na kojem je bilo prisutno oko 150 građana te je postojala realna opasnost da dođe do narušavanju javnog reda i mira i fizičkog napada – navodi se.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka, koji je naložio da se lica liše slobode i ispitaju na okolnosti izvršenja krivičnog djela izazivanje nacionale, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 294a Krivičnog zakona Republike Srpske.

Sve dalje mjere i radnje prema licima lišenim slobode preduzimaju se u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka – navodi se u saopćenju.

Također, istog dana u 12.05 sati Operativnom dežurstvu Centra javne bezbjednosti Banja Luka, novinar „Face“ TV, R. H. je prijavo da je ispred Skupštine Grada u ulici Srpska, fizički napadnut od strane njemu nepoznatog lica.

Postupanjem po zaprimljenoj prijavi, policijski službenici su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je fizički napad izvršilo lice R.G.

U toku je rad na pronalasku lica i dokumentovanju događaja.

O svim prikupljenim saznanjima bit će obaviješteno Okružno tužilaštvo Banja Luka radi daljeg postupanja.

14:35 Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić priveden je zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti - rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

- Svi smo svjedoci da u posljednje vrijeme Tokić pokušava da na sebe skrene pažnju, zapaljivim i neprimjerenim izjavama. Međutim, ono što je danas uradio prevazišlo je sve njegove namjere, jer je došao sa ratnom zastavom Armije BiH na polaganje vijenaca za 12 banjalučkih beba da provocira. Narod koji je prisustvovao ovom događaju došao je u verbalni sukob s Tokićem - ustvrdio je Lukač u izjavi novinarima u Banjoj Luci. 

Rekao  je da je policija obavijestila nadležno tužilaštvo o ovom događaju i izdata je naredba da Tokić bude priveden u policiju.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović osudila je Tokićev postupak i dodala je da svako treba da zna da u RS-u vlada red i mir.

Istakla je i da  je policija  sigurno imala opravdan razlog za hapšenje Tokića te njegovi postupci dovoljno govore o njemu i ko je zapravo on.

Kazala je i da je to mnogo manje važno od činjenice da je ovo pokušaj unošenja nemira u RS.

I predsjednik Odbora Narodne skupštine RS-a za bezbjednost Milanko Mihajlica osudio je Tokićeve aktivnosti.

- Posebno je iritantno što je Tokić to uradio kada se obilježavaju 23 godine od smrti 12 banjalučkih beba. Imao je jasnu namjeru i cilj da pokuša destabilizovati situaciju, ali je dobro što nema taj kapacitet - rekao je Mihajlica.

Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić danas je uhapšen i priveden u banjalučku policiju.

Tokić je, uz zvaničnu zastavu BiH i raniju zastavu BiH ispred Skupštine grada Banja Luka održao pres-konferenciju povodom godišnjice prijema BiH u punopravno članstvo UN-a, ali tu aktivnost nije prijavio policiji.

Tokićevo isticanje i mahanje, kako su rekli, ratnom zastavom BiH izazvalo je negodovanje jednog broja građana Banje Luke koji su se počeli okupljati u neposrednoj blizini, a zatim su s obje strane uslijedile i uvredljive riječi, psovke, uvrede na nacionalnoj osnovi, a sve je bilo na rubu incidenta.

Policija je, nakon poziva jednog građanina, došla na mjesto događaja i privela Tokića, jer nije imao odobrenje za ovaj skup.

 

12:45 Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, uhapšen je danas u Banja Luci, nakon što je ispred Skupštine grada Banjaluka istakao zastavu sa ljiljanima.

Na licu mjesta pored pripadnika policije, nalazi se veliki broj novinara i građana.

Tokić je ovaj čin najavo ranije, a kako je naveo povod za isticanje zastave je godišnjica od prijema BiH u Ujedinjenje nacije.

220501549a

On je isticanje zastave najavio i u drugim gradovima BiH.

Tokić je kod sebe, navodno, imao dvije zastave od kojih mu je jedna u naguravanju oduzeta nakon što je dao izjavu novinarima.

Nakon toga, jedan od građana Banje Luke nasrnuo je i na novinara i snimatelja Face televizije iz Sarajeva.

220501548a

 

Tokić je danas u Banjoj Luci, prije nego što je uhapšen i priveden u policiju, održao pres-konferenciju povodom činjenice da je na današnji dan prije 23 godine BiH primljena u Ujedinjene nacije te pokazao tada važeću zastavu BiH.

- Ta zastava se prije 23 godine vihorila ispred UN-a. Primljena je s Ustavom Republike BiH u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH, kada neki pokušavaju osporiti njenu državnost, konkretno kroz deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz Sabor SNSD-a koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH - rekao je Tokić.

Bošnjaci, kako je dodao, patriote BiH, ovim stiču punopravno i legitimno pravo, da u slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike BiH.

On je naveo i da su „Bošnjaci i patrioti BiH, svi oni koji vole državu BiH, danas  suočeni s nevjerovatnom torturom, na teritoriji manjeg bh.entiteta“.

-  Pozivam sve pravdoljubive ljude u državi BiH, od Une do Drine, od Save na cjelokupnom teritoriju, da zadrže slobodu i toleranciju, koja svakoj naciji, svakoj vjeri, daje prave da živi na ovom području - rekao je Tokić.

Kazao je da „bošnjački narod više neće tolerirati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh.entiteta“.

- Živjela BiH. Živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vode BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom, fašističkom ideologiom zavole BiH. Branićemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje koji su se nadigli i bez obzira na pokušaje po dogovoru Tuđman-Milošević, da se BiH podijeli - rekao je Tokić.

Na pitanje novinara zašto nije najavio ovaj skup u Banjoj Luci,  rekao je da to nije skup već pres-konferencija.

- Zbog sigurnosti građana nije došlo nekoliko hiljada ljudi koji su trebali da dođu. Zbog mogućih sukoba otkazao sam masovne skupove, već sam došao na simboličan način da pres-konferencijom obilježim dan kada je BiH postala punopravna članica UN-a i priznata od svih zemalja, od Ruske Federacije, Kine...- rekao je Tokić. 

Kazao je da je skup tih građana u Banjoj Luci odjavio kada je „Milorad Dodik u svojstvu privatnog lica pokušajem privatizacije MUPRS-a i Specijalnog tužilaštva pozvao te institucije da ga procesuiraju“.

Dadao je i da ovim gestom ne čini ništa što je suprotno ustavu BiH i entiteta.

Uskoro nakon izjave, uz dobacivanje građana koji su negodovali zbog Tokićevog istupa, te mahanja ranijom zastavom BiH, došla je policija koja ga je privela. 

Sve što se dešavalo bilo je na rubu fizičkog sukoba.