BIH

Četiri presude u korist korisnika kredita u švicarskim francima

Mostarski Općinski sud

Redakcija

22.5.2015

U mostarskom Općinskom sudu izrečene su četiri nove presude u korist korisnika kredita kredita "Švicarac", a na štetu Hypo banke, saopćeno je iz Udruženja korisnika kredita (UKK) "Švicarac".

Korisnik kredita ovim presudama plaća samo podignuti iznos kredita u konvertibilnim markama i bez ugovorene kamate po Ugovoru o kreditu.

Istim presudama Hypo banka plaća sudske troškove iskazane u hiljadama KM po pojedinačnoj presudi pa samim plaćanjem sudskih troškova Hypo banka neće dobiti u povratu od korisnika kredita ni dati iznos kredita u KM. Danas će biti održana ročišta za šest novih korisnika kredita po tužbi protiv Hypo banke na mostarskom sudu.

Naglim rastom vrijednosti švicarskog franka na stotine hiljada građana diljem evropskih zemalja, među kojima i bh. građani, se preko noći našlo u vrlo teškoj situaciji. Isto tako, skok kursa švicarskog franka izazvao je nevjerovatnu paniku među građanima u regiji koji imaju kredite u toj valuti.

Oko 50.000 stanovnika Bosne i Hercegovine neposredno ili posredno pogođeno je najnovijim rastom vrijednosti švicarskog franka nakon što je Centralna banka ove države saopćila da odustaje od trogodišnjih napora da se vrijednost franka vještački održi na niskom stepenu.