BIH

ŠOKANTNO U "Radu" zaposlio 84 člana svoje porodice!

Nepotizam izvršnog direktora sarajevske firme

Autor:S. MUHIĆ

23.5.2015

Državne institucije i preduzeća vladajućim strankama u BiH godinama služe za uhljebljivanje odanih poslušnika i krčmljenje narodnog novca. Najbolji primjer za takvu bahatost je sarajevsko preduzeće „Rad“, u kojem je Almas Ćatović, v. d. izvršnog direktora za poslove higijene, zaposlio čak 84 člana uže i šire porodice.
 
Kako otkriva „Dnevni avaz“, što nam je potvrdio i izvor iz ovog preduzeća, Ćatović je u „Radu“ zaposlio suprugu, sinove, sestre, zetove, šure...

Razne malverzacije

Ćatović je odani kadar SDA, stranke koja mu je omogućila da vrtoglavo brzo napreduje od vozača do drugog i vrlo utjecajnog čovjeka u firmi koja ima oko 1.200 uposlenika. 

- Izvršni direktor Ćatović u firmu je došao kao vozač kamiona za odvoz smeća. Iako nije imao završenu školu, uslijedilo je napredovanje pomoću raznih veza i malverzacija. Završio je poslije i fakultet. On je direktor za poslove javne higijene, a ima diplomu profesora predškolskog odgoja - tvrdi naš izvor iz „Rada“. 

Također, navodi se i to da je za kratko vrijeme stekao četiri stana. Prema tvrdnjama našeg izvora, veliku dobit Ćatović je ostvario zbog činjenice da je zadužen za asfaltiranje ulica u glavnom gradu BiH. 

- On je u talu s jednim od građevinara. Od njega je kao kompenzaciju za uslugu besplatnog asfaltiranja, a na račun „Rada“, dobio džip - rekao je „Avazov“ izvor. 

Familijarne veze

Kontaktirali smo i nadležne u preduzeću „Rad“. Direktor Selim Babić kazao je za „Avaz“ da su u tom preduzeću zaposleni Ćatovićeva supruga, sin i šura. Kako nam je rekao, za ostale navode familijarne povezanosti uposlenika teško je govoriti, jer je među oko 1.200 radnika teško utvrditi familijarne veze. 

Ima li, osim supruge, sina i šure, u „Radu“ još članova njegove porodice, pokušali smo saznati od Ćatovića. On, međutim, nije bio spreman razgovarati o tome. 

Mobing nad radnicima

Naš izvor kazao je i to da Ćatović provodi mobing nad uposlenicima, od kojih traži da glasaju za njegovog šuru u utrci za predsjednika sindikalne organizacije. 
 
Babić nam je, uz opasku da se Uprava ne miješa u rad Sindikata, potvrdio da se u firmi bira predsjednik Sindikata te da su se tokom predlaganja kandidata i favoriziranja nekih od njih iznosile razne optužbe i pritisci. Što se tiče žalbi radnika da Ćatović provodi mobing nad njima, Babić je naveo da se niko od uposlenika njemu, kao direktoru, nije žalio.