SARAJEVO

Muzej opsade i odbrane Sarajeva 92-95 finansirati iz budžeta KS

Nedostaju sredstva za uređenje objekta

Fena

22.5.2015

Iznalaženje finansijskih sredstava za završetak radova u objektu Muzeja opsade i odbrane grada Sarajeva 92-95 bio je povod jučerašnjeg sastanka ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharema Fiše s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjednikom Udruženja „Zelene beretke“ Muhamedom Švrakićem. 

Švrakić je naveo da je Udruženje prije sedam godina od Općine Stari Grad dobilo prostor od oko 400 kvadratnih metara za taj muzej, ali im nedostaju sredstava kako bi mogli dovršiti unutrašnje uređenje objekta te ga otvorili za posjetitelje. 

Dodao je kako bi se u sklopu ovog muzeja nalazila spomen soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i šehidima, kao i prepoznatljiviji eksponati koji su korišteni tokom agresije. 

Po riječima načelnika Hadžibajrića, problem je što sad Udruženje mora plaćati kiriju, a ne koristi taj prostor zbog čega je potrebno da muzej što prije počne s radom. 

Svi učesnici sastanka su se saglasili kako bi bilo najbolje da Muzej opsade i odbrane grada Sarajeva 92-95 bude sistemski uvršten u projekte Ministarstva za boračka pitanja, kako bi ga bilo moguće redovno finansirati iz budžeta. 

muzej1

Nakon sastanka, ministar Fišo je s predsjednikom Udruženja Švrakićem obišao objekt budućeg muzeja te istakao da će učiniti sve da Ministarstvo za boračka pitanja finansijski podrži njegovo uređenje. 

- Ovaj muzej bi svjedočio o herojskoj odbrani grada Sarajeva i predstavljao spomen-mjesto koje bi podsjećalo, ali i obavezalo sve nas, naše buduće generacije da poštujemo i njegujemo vrijednosti mira i slobode za koje su naši branioci davali svoje živote - potcrtao je ministar Fišo, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.