BIH

U Doboju počelo obilježavanje 600 godina prvog pomena imena grada

Promovirana i poštanska markica s motivima dobojske tvrđave

M. Čabrić

22.5.2015

"16. Juna 1415. godine u Usori, pod tvrđavom Doboj logoruje vojska mađarskog kralja Žigmunda (Sigismund) spremna da krene dalje u pohode u unutrašnjost Bosne".

-To je vijest koju su dubrovački trgovci poslali svojima u Dubrovnik, a dubrovačka Vlada izvijestila mađarskog kralja - pojašnjava nam Milka Ćosić, viši kustos i historičar Muzeja u Doboju.

Ovo je prvi pomen Grada Doboja u pisanim dokumentima. Iako su posljedice prošlogodišnje poplave još vidljive u Doboju dostojno obilježavaju ovaj događaj.

doboj-stari-3

Stari Doboj

- Već smo imali Đurđevdanske utrke i još neke sadržaje ovim povodom. Pored ovih kulturnih manifestacija mi ćemo na dan obilježavanja Grada, imati svečanu litiju kroz naš grad, imat ćemo Svečanu sjednicu Gradke skupštine na kojoj ćemo se, između ostalog zahvaliti svima koji su bili uz nas u proteklom periodu - ističe  Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

U 15.000 primjeraka, ovim povodom je štampana i poštanska marka s motivima dobojske tvrđave.

- Marka, kao i svaka druga služi isključivo za plaćanje poštanskog saobraćaja u inostranstvu i u domaćem poštanskom saobraćaju. Uvjereni smo da će biti zanimljiva i filatelistima - kazao je Branko Lepir, izvršni direktor Pošta Srpske.

Centralna manifestacije obilježavanja ovog datuma bit će upriličena na Dan Grada 28. juna.