BIH

Papu Franju dočekat će najveći crkveni zbor u historiji BiH

Poglavar Katoličke crkve dolazi 6. juna

Fena

22.5.2015

Uz više desetaka hiljada vjernika papu Franju, 266. poglavara Katoličke crkve, pjesmom će dočekati i najveći crkveni zbor u historiji BiH, piše današnji “Večernji list”.

Oko 1650 pjevača nalazit će se na pozornici uz tribinu, na desnoj strani od oltara, te će liturgijsko-crkvenim pjesmama “Tu es Petrus”, “Uđite s hvalama”, “U danima njegovim”, “Aleluja”, “Izvore vode žive”, “Amen”, “Agnus Dei”, “Panis angelicus”, “Zdravo tijelo”, “Priđi puče pobožni” i “Zdravo, Djevo” uveličati jednu od najvećih svečanosti u poslijeratnoj BiH. A najvećim crkvenim zborom u BiH dirigirat će velečasni Marko Stanušić. On je ujedno i voditelj Katedralnog mješovitog zbora “Josip Stadler”, bogoslovnog zbora “Stjepan Hadrović”, zbora “Koralisti”, kao i tamburaškog sastava, a uz to na Katoličkom bogoslovnom fakultetu predaje Osnove gregorijanskog pjevanja i Crkvenu glazbenu kulturu, stoga je jasno zbog čega mu je pripala čast da vodi jedan ovako veličanstven zbor.

- Odmah smo se dali na posao početkom godine kada smo saznali da Papa dolazi u BiH. Izabrali smo što veći broj pjevača i želimo da svi oni budu aktivni sudionici na svetoj misi, a ne pasivni promatrači - kaže vlč. Marko Stanušić.

Naglasio je da su pjesme birane tako da ih i pjevači osrednjih zborova mogu vrhunski otpjevati.

- Radi se o prelijepim vjerskim pjesmama koje su s pozornošću izabrane i svi ih pjevači uz nešto više truda mogu kvalitetno otpjevati - kaže vlč. Stanušić, ističući kako je najveća čast za jednog crkvenog pjevača pjevati na misi koju vodi papa Franjo, vrhovni svećenik na zemlji i poglavar Katoličke crkve.

Na repertoaru će se naći gregorijanski koral. polifonija, pučka popijevka i sveta orguljska glazba, a zbor će u određenim pjesmama pratiti i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Velečasni Stanušić otkriva i da će pjevači najvjerovatnije biti u crno-bijeloj odjevnoj tehnici, te sa šalovima u bojama papinske zastave. Uz pjevače iz čitave BiH, prijavilo se i desetak zborova iz Hrvatske: iz Zagreba, Đakovačko-osječke nadbiskupije, a najviše iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Dio velikog crkvenog zbora će biti i Ekumenski muški zbor katedrale u Beogradu, piše „Večernji list“.

A papu Franju građani BiH, uz tradicionalne, dočekuju i uz nove vjerske pjesme. Band Aid objavio je pjesmu “S papom Franjom mir dolazi” koju je napisao Luka Balvan. U pjesmi sudjeluju: Jacques Houdek, Nina Badrić, Đorđija Palić, Alan Hržica, Marija Husar Rimac, Kornelija Palić, Luka Balvan, Elizabeta Palić, Nebojša Buhin i Saša Miočić. Podsjetimo, moto pod kojim će biti održan pohod Svetog Oca Franje u BiH 6. juna glasi “Mir vama”. Sam papa Franjo dao je poticaj motu jer je i sam najavio da je cilj njegova posjeta ohrabrenje procesa izgradnje trajnog mira i zajedništva u BiH.

- To su bile i Isusove riječi kada se obratio svojim učenicima nakon što je uskrsnuo jer su njegovom pojavom bili malo uplašeni. To ima određenu simboliku, živimo u nesigurnom vremenu i treba jedno takvo ohrabrenje svim ljudima u BiH, a posebno nama katolicima - kazao je ranije kardinal Puljić.