BIH

Bakirova 'svjedokinja pod zakletvom' uhvaćena u teškim lažima

Turkovićeva saradnica i supruga unakrsno ispitana na Kosovu

I. ĆATIĆ

22.5.2015

U Prištini je proteklih dana nastavljeno suđenje Naseru Keljmendiju. Nakon nedavnog neslavnog svjedočenja Milenka Lakića, serijskog ubice, koji je svoj kratki iskaz dao videolinkom iz Sarajeva, u Prištini se pojavila još jedna članica zločinačkog klana Zijada Turkovića - njegova supruga Šejla Turković.

Potpuna neznalica

Iako je u ranijim iskazima tvrdila da je ona objavila nekoliko hiljada tekstova u „Dnevnom avazu" i bila ključna Radončićeva saradnica za strateški biznis i poslove, Turkovićka se obrukala potpunim neznanjem o elementarnim ekonomskim kategorijama.

Na pitanja advokata Besnika Beriše uopće nije znala odgovore o tome šta su bilansi stanja i uspjeha jedne kompanije, kako je „Avaz„ poslovao u godinama za koje se ona lažno predstavlja da je bila ključni čovjek menadžmenta itd.

Posebno joj je bilo važno da hotel „Radon Plaza", prvi takav objekt s certificiranih pet zvjezdica u poslijeratnoj BiH i ekskluzivnim rotirajućim restoranom koji je prvi takav u ovom dijelu Evrope, predstavi maltene birtijom u kojoj, tobože, „spavaju samo kriminalci, pa čak i Darko Šarić".

Pričala i o CIA-i

Advokat Beriša pitao je Turkovićku je li joj poznato da su u tom reprezentativnom objektu bili smješteni potpredsjednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) i tada aktuelni direktor CIA-e Majkl Hejden (Michael Hayden), a ona je nevoljko priznala da je to „tačno, ali da oni nisu znali ko je Radončić".

Tema i NATO!

Na Berišino pitanje: „Da li vi to tvrdite da je moguće da CIA ne zna gdje joj direktor odsjeda", Turkovićka je revoltirano odgovorila: „Zna, naravno", što je izazvalo blage osmijehe u sudnici.

sejla-turkovic

Šejla Turković: Pravosnažno joj oduzeta imovina, a svjedočenje u Prištini pokazalo da je svojim tekstovima u tabloidu zločine svog supruga pokušavala podmetnuti drugima

Turkovićka je, također, rekla da stalno prati šta Radončić radi, kuda se kreće, s kim telefonira itd., jer je „to njoj od životne važnosti". Na Berišino pitanje zna li da je Radončić bio ministar sigurnosti BiH i da je prošao najstrožije sigurnosne provjere da bi dobio pristup informacijama „tajno" i vrlo tajno", pa i nekih međunarodnih institucija, ona je, na opće iznenađenje, izrekla nevjerovatnu rečenicu:

- I da je prošao provjere NATO-a, onda je to bilo planirano i namješteno, jer su ga pripremali za neke poslove s Amerikancima.

Uz pitanje za Radončića bila je vezana i njena ranije izrečena eksplicitna tvrdnja da je, tobože, Naser Keljmendi dao osam miliona eura za izbornu kampanju SBB-a. Advokat ju je pitao zna li ona uopće da u BiH postoji Centralna izborna komisija (CIK) BiH, koja nadgleda i finansijsko poslovanje stranaka, je li svjesna šta znači osam miliona eura na relativno malo biračko tijelo u BiH i je li bila prisutna, a ona je rekla:

- Pobogu! Za sve me pitate jesam li bila prisutna! Naravno da nisam bila prisutna. Ali sam čula da mu je on to dao.

Skrivala presudu

Turkovićka je naročito bila uporna u tome da konačnu presudu Apelacionog suda BiH kojom je zločinačka organizacija njenog supruga osuđena na 95 godina zatvora, prikaže falsificiranom te da drugostepena presuda nije i konačna. Suočena s činjenicama da je potvrđena prethodna presuda kojom je oduzet i njen novac stečen na kriminalan način, ovog puta nije atakovala na tužioce Dianu Kajmaković i Olega Čavku, već na neimenovanog sudiju.

izetbegovic

Izetbegović: Sramotna veza s političkim tužiocima i Turkovićevom mafijom

Taj je sudija, prema njenim tvrdnjama, osudio Ziku zahvaljujući mijenjanju dokaza. Nakon toga ju je Beriša pitao je li „problematični" sudija sjedio u prvostepenom vijeću, a ona je morala reći da nije. Potom ju je pitao je li taj sudija i dalje na svom radnom mjestu? Ona je odgovorila da on i dalje radi.

Tokom kompletnog svjedočenja Turkovićka je potvrdila svoju dugogodišnju emotivnu vezu s Aljošom Čamparom, bratom tužioca Dubravka Čampare, koji pokušava montirati proces Fahrudinu Radončiću. Na ranije pitanje odbrane kako je moguće da Dubravka Čamparu umjesto oficijelnog persiranja oslovljava sa „Moj dragi Dudo", ona je napala advokata Berišu da mu je tu informaciju dao Fahrudin Radončić, koji „prisluškuje njene telefonske razgovore"!?

No, advokat Beriša rekao je da za taj način oslovljavanja on uopće i ne zna da postoji u njihovim telefonskim razgovorima, već da je službeno evidentiran u njenom iskazu datom u Tužilaštvu BiH, a koji je Sudu stavljen na uvid. Uhvaćena u novoj laži, Turkovićka se probala izvući na klasični uličarski način rekavši da je i tužioca Endrua Hjuza (Andrew Hughes) oslovljavala sa Endru (nije poznato govori li i njemu „moj dragi").

KOS-ovske podvale

Članica zločinačke organizacije Turković naročito se trudila da kredibilitet Fahrudina Radončića kao intelektualca, graditelja, utemeljitelja „Avaza" i lidera SBB-a i opozicije, naruši upornim ponavljanjem tvrdnji propagandne mašine SDA da je Radončić nekada, tobože, bio KOS-ovac.

Kada ju je Beriša upoznao s činjenicom da je pet puta pravosnažno osuđena pred više različitih sudija u Sarajevu zbog takvih kleveta na račun Radončića, odnosno zašto tamo nije dala bilo kakav relevantan dokaz, kako to nije učinila ni u Prištini, Turkovićka je dala svoje objašnjenje za dosuđene presude.

campara-dvojac

Složna braća u službi vrha SDA: Aljoša i Dubravko Čampara: Nesuđeni suprug i djever okorjele mafijašice

- Osuđena sam više puta jer mi je novac blokiran i nisam imala čime platiti dobre advokate.

Inače, Sudu u Prištini predata je i pravosnažna presuda sarajevskog suda protiv bivšeg visokog oficira KOS-a Fikreta Muslimovića kojom je on osuđen za klevetu zato što je u svojoj opskurnoj knjizi svoju sramnu biografiju pripadnosti KOS-u pokušao podmetnuti Fahrudinu Radončiću.

zijad-turkovic-24

Zijad Turković: Supruga i saradnica lagala da nije pravosnažno osuđen

Šejla Turković, koju je Bakir Izetbegović u intervjuu „Oslobođenju" 13. aprila 2013. godine proglasio kredibilnom „svjedokinjom pod zakletvom koja optužuje ministra sigurnosti BiH da naručuje ubistva", doživjela je potpuni pravni debakl kada je trebala objasniti i koje bi motive Radončić mogao imati da mu rahmetli Ramiz Delalić eventualno smeta.

Njena lažna priča da se Radončić brinuo hoće li ga rahmetli Ćelo proglasiti tobožnjim KOS-ovcem, potpuno je pala u vodu kada su je podsjetili da je objavljeno na desetine novinskih tekstova o toj temi i da je još 1998. godine jedan novinar bio pravosnažno osuđen zbog takvih insinuacija.

Do ubistva Delalića 2007. godine objavljeno je na stotine tekstova u medijima pod kontrolom SDA, što Radončića uopće nije uzbuđivalo, jer je dobio desetak novih presuda protiv te vrste klevete. A, uz to, takva propaganda Radončiću uopće nije smetala da pravi iznimne graditeljske i medijske rezultate.

Insistiranje tužioca

I drugi izmišljeni motiv Šejle Turković, koji je davno proizveden u kuhinji državne mafije, kako je bivša Radončićeva supruga tobože imala ljubavnu aferu s Delalićem prije braka s Radončićem, također je raspršen sljedećom izjavom Bakirove svjedokinje:

- Ja to nisam htjela ovdje reći (iako je to objavljivala još prije tri godine u svojim medijskim atacima na Radončića, op. a.), nisam o tome htjela govoriti ni u Sarajevu, ali je tužilac (Čampara!?) insistirao na tome - rekla je Turkovićka na Sudu u Prištini.

I tokom ovog svjedočenja Turkovićka je demonstrirala svoju želju da se osveti Radončiću.

Ustvrdila je, naime, da je Radončić, dok je bio ministar sigurnosti, navodno izjavio da je Zijad Turković odgovoran za deset ubistava.

Na to ju je advokat Beriša pitao: "A zato mu se sada svetite!? Je li tačno?"

Njen odgovor bio je: "On je prvi počeo."

fikret-muslimovic

Fikret Muslimović: Šef KOS-a osuđen za klevetu

Inače, Turkovićka je bila potpuno izbezumljena u ponedjeljak, posljednjeg dana svog svjedočenja. Ona je tada odgovarala na dodatna pitanja sudija, tužilaca i odbrane. Djelovala je potpuno nekredibilno, uhvaćena je u namjeri da ono što je nekada pisala za Muhameda Alija Gašija sada pokušava podmetnuti Radončiću.

Također, iako je negirala da nikada nije pisala o Delaliću, pokazani su joj tekstovi kojih se "ranije nije sjetila"...

Vrlo je zanimljivo da je njeno svjedočenje pokazalo da je ona kao novinarka "Expressa" zlodjela zločinačke organizacije svog supruga u tabloidu odmah pokušavala prebaciti na druge (pljačka Sarajevskog aerodroma, za šta je lažno optuživala Darka Eleza itd.)

Uz to, iako je rekla da su se prije Delalićeve smrti on i Zika navodno pomirili, nije znala odgovoriti kada se i gdje to dogodilo.

Red i redaljka

Vrlo je nervozno reagirala i na tekst iz SB s lucidnim nadnaslovom "Red, rad, redaljka", u kojem je napisano da je imala afere s Emirom Hadžićem, zbog čega ga je Turković ubio, te više drugih afera s različitim osobama o kojima je pisala.

Odmah je rekla da su to Radončićeve izmišljotine, ali kada joj je pokazana SB, ostala je bez teksta!?

besnik-berisa-advokat-pristina

Besnik Beriša: Potpuno srušio kredibilitet članice zločinačke organizacije i njenu ulogu u montiranom političkom procesu

Utisak u prištinskoj sudnici na kraju je bio po Turkovićku vrlo razočaravajući. Odavno se pred tim sudom nije pojavio svjedok s tako problematičnom biografijom, bračno-poslovnim vezama sa zločinačkom organizacijom koja je pravosnažno osuđena na 95 godina zatvora, lažnim suzama, kontradiktornim izjavama i bez kredibiliteta.

Zato ne čudi što je jedan od aktera sudskog procesa kolegama rekao da je potpuno uvjeren u to kako tužilac, da je znao na kakvoj se osobi zasniva sarajevska optužnica, istu po prvoj tački nikada ne bi podigao, niti bi osobu poput Šejle Turković pozvao da svjedoči.

Laž za TV Alfa

Kada je shvatila da ne može dati nijedan relevantan odgovor koji se tiče finansija, poslovanja, proizvodnje ili tačnih iznosa dobiti "Avaza", Turkovićka je rekla da je Radončiću zaradila više miliona maraka, i to dok je volonterski vodila emisiju na TV Alfa!?

No, u tih pet godina TV Alfa je, zato što nije bila prioritet u razvoju Grupacije „Avaz" i zbog iznimno niskog tadašnjeg rejtinga gledanosti, stalno poslovala s gubicima.

Pravna borba da Šejla izgovori ime Dragana Lukača

dragan-lukac1

Dragan Lukač: Turkovićka ga prozvala

Nakon što su je odbrana i sudije podsjetili da je kao razlog svog svjedočenja protiv Radončića navela hapšenje i procesuiranje njenog supruga Zijada Turkovića te da se u svemu tome „pojavilo novo ime", Turkovićka je vrlo uporno izbjegavala da ga javno kaže.

Na insistiranje Suda i odbrane, ona je prvo rekla da je ta osoba od nje tražila da da izjavu protiv Radončića, ali da neće otkriti ime „kako ne bi bila ubijena još jedna osoba".

Ovo, ipak, nije pokolebalo Sudsko vijeće da je upozori kako je obavezna odgovoriti na pitanje, jer za to nema nikakvih pravnih prepreka. Potom je Turkovićka tražila petominutnu pauzu. Nakon pauze, saopćila je da ju je Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP), ranije pozvao da tereti Radončića. Posljedično, nakon toga krenuo je pokušaj montiranja predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću.

„Ova taktika me ubija" i „Noge su mi natekle"

Kako se čulo u Prištini nakon prvih dana svjedočenja, Turkovićka, koja je od ranijih histerisanja u sudnici sada pokušala djelovati mirno, izazvala je podsmijeh nakon sljedeće rečenice upućene Beriši:

- Ova taktika me ubija.

Izrekla je to na opasku Suda da se ne treba buniti kada se od nje zatraži odgovor, jer se radi o taktici ispitivanja.

Drugom prilikom, Turkovićka je tražila od Suda da se njeno svjedočenje skrati, jer joj „noge nateknu i gubi koncentraciju".

U holu jednog prištinskog hotela nakon svega se čulo i pitanje: Šta je s nogama ubijenih Zikinih žrtava, čiji je DNK policija pronašla u Šejlininom Mercedesu.

Uporno branila klan Čampara

Tokom cjelosedmičnog suđenja, Turkovićka je stalno insistirala na tome da je porodica Čampara, pa i njen bivši ljubavnik Aljoša, velika žrtva „Avazovih" novinara.

Što je ispitivanje više odmicalo, Turkovićeva je bila sve nervoznija i polemički nastrojena. Neovisni posmatrači zaključuju da se kod nje mogao prepoznati strah zbog krivičnog djela lažnog svjedočenja koje će joj biti lako dokazati.

Turkovićka sama urušila temelje montirane optužnice

Vrlo je zanimljivo da je supruga osuđenog zločinca Zijada Turkovića način rada te organizacije uporno pokušavala podmetnuti Radončiću.

Tako je - a to su instrukcije njenog nesuđenog djevera Dubravka Čampare - lažno tvrdila kako Fahrudin Radončić u svom uredu ne govori ništa naglas, sve ozbiljne teme umjesto u ofisu raspravlja u rotirajućem restoranu jer se tobože boji prisluškivanja i sa saradnicima komunicira samo putem ceduljica!?

Međutim, advokat Beriša pokazao je brojne Radončićeve fotografije iz perioda dok je ovaj bio vlasnik "Avaza", u njegovom uredu s brojnim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i domaćim zvaničnicima.

Turkovićka, koja se tokom prethodnog svjedočenja lažno hvalila da je prisustvovala takvim razgovorima, uopće nije bila na fotografijama, već su uz Radončića bili glavni urednici ili relevantni novinari "Dnevnog avaza".

Ona je priznala da su pokazane fotografije autentične (na njima su i bivši visoki predstavnici lord Pedi Ešdaun, Miroslav Lajčak, brojni ambasadori itd.), a potom je uslijedio neočekivani epilog:

Turkovićku je Beriša pitao može li na istim fotografijama prepoznati detalj, odnosno uređaj koji se vidi na fotografijama (riječ je o specijalnoj opremi za ometanje prisluškivanja, zaštitu privatnosti, sprečavanje industrijske špijunaže itd).

Turkovićka je rekla da prepoznaje taj uređaj. Nakon toga je Beriša pokazao fotografije s pres-konferencije koja to potvrđuje da su u Radončićevom uredu tadašnji lideri srpskog i bošnjačkog naroda Milorad Dodik i Haris Silajdžić potpisali Protokol o reformi policije (2007. godine).

Zatim je postavljeno logično pitanje: Zašto bi se Radončić, u čijem su se uredu raspravljala najvažnija državna i sigurnosna pitanja u BiH, i to od legitimnih predstavnika gdje je on bio domaćin-medijator, bojao prisluškivanja u vlastitoj kancelariji, ako je u njoj postojala legalno oprema koja to onemogućava?

Turkovićka je nakon dodatne konstatacije zašto bi neko uopće imao potrebe voditi tajne razgovore i to u više navrata na rotirajućem restoranu, gdje prolaze stotine ljudi, a ima potpunu diskreciju i komoditet da sve obavlja u svojom ofisu, naglo počela plakati!?

Te suze možda su najbolji dokaz potpunog sudskog sloma lažne optužnice Dubravka Čampare i lažljive svjedokinje.

Jer, da podsjetimo čitaoce, cijela je konstrukcija Dubravka Čampare i Bakirove "svjedokinje pod zakletvom" bila postavljena upravo na nepostojećoj verziji navodnih dogovora u rotirajućem restoranu, i to kao posljedice tobožnjeg straha Fahrudina Radončića od prisluškivanja.

Sud je sve fotografije i uređaj uzeo kao relevantan dokazni materijal. To će sigurno imati izuzetan značaj na kraju ovog politički montiranog procesa u režiji klana Izetbegović - Čampara - Turković.