BIH

Kultni kviz "Edoteka" edukacijom kroz zabavu okuplja mlade Zeničane

Projekat voditelja Edina Sinanovića i Senada Džanića

D. Pa.

22.5.2015

Zenička javnost posljednjih šest godina, iz sedmice u sedmicu, sa nestrpljenjem iščekuje četvrtak koji je rezervisan za realizaciju popularnog kviza ''Edoteka''. Riječ je o projektu zeničkog radio i TV voditelja Edina Sinanovića i Senada Džanića, kao glavnih inicijatora da razviju ovu ideju u Zenici.

- Sve smo pokrenuli ja i Senad Džanić, koristeći se nekim finesama iz Engleske gdje se ovakav kviz organizuje i mještane "tjera" da putuju čak i više od 30 km kako bi se takmičili i družili - pojašnjava Sinanović za "Avazov" portal.

U proteklih šest godina kviz se iz godine u godinu nastojao podići do najvišeg nivoa, a inicijator ovog zeničkog brenda rado se prisjeća prvog izdanja.

- Prve večeri kviza bilo je prijavljeno sedam ekipa koje su sačinjavali naši prijatelji, pitanja smo čitali dok smo bodove zbrajali ručno. Već naredno izdanje kviza dalo nam je ogroman vjetar u leđa, budući da se u gradu pročulo o čemu se radi što je za rezultat donijelo veću zainteresovanost, a koja se iz četvrtka u četvrtak sve više povećavala i omasovljavala broj ekipa.

Nastojeći da kviz protiče bez problema i sa što jednostavnijim tokom, angažovali su informatičara koji je omogućio da pitanja osim čitanja budu emitovana i na ekranima, a tabele su se popunjavale putem računara što im je omogućilo realizovanje kviza sa učešćem i preko 30 ekipa.

- Ovaj format kviza zadržan je sve do danas, a u februaru ove godine proslavili smo jubilej od šest godina postojanja. Posebno nas raduje da pored stalnih učesnika kviza rado nam svrate i turisti, a definitivno da brojka od 200 učesnika govori koliko je ovaj projekat ozbiljan i zastupljen.

Interesantno je i to kako je "Edoteka" od strane učesnika dva puta predložena za nagradu Zenice, a ovaj klasični pub kviz postao je sastavni dio života Zeničana. Kviz pored zabavnog karaktera ima i edukativnu svrhu, a takmičari koji dolaze sudjelovati u kvizu znanja su osobe iz svih životnih segmenata od studenata i učenika do profesora, ljekara, ali i eminentnih javnih ličnosti.

- Kviz sadrži pitanja iz raznih oblasti poput muzike, geografije, sporta, istorije, medicine, nauke, ali i općeg znanja. Izazov je i za nas kao organizatore uvijek pronaći nova i interesantna pitanja ali i realizovati sve ovo, a u čemu nam pomažu Bakir Pojskić, Benjamin Zilić, Haris Ibrahimbegović i Senad Ganić. Našim najboljim učesnicima uvijek obezbijedimo i simbolične nagrade, kojima nagradimo znanje koje su pokazeli – zaključio je Sinanović.

Sinoć je upriličeno 247. izdanje "Edoteke", a tim ljudi okupljen na ovom edukativno-zabavnom projektu ističe kako će se truditi da što duže održe ovaj projekat, koji je ispratio mnoge generacije. Ohrabruje ih činjenica da zbog koncepta kviza neće biti problem da kada ovaj projekat "predaju" nekome mlađem neće biti problem zadržati ga „u životu“ budući da je kviz već postao brend i sastavni dio života mnogih Zeničana.