BIH

Usvojene izmjene krivičnog Zakona BiH, pravda za hiljade žrtava širom zemlje

Značajan trenutak za našu zemlju

Autor:N. L.

22.5.2015

Parlamentarna skupština BiH, po hitnom postupku, usvojila je važne izmjene Krivičnog zakona. Ovim izmjenama vezanim za zločine mučenja, prisilni nestanak i ratno silovanje, Krivični zakon će omogućiti efikasniju borbu protiv nekažnjivosti, te pravdu i priznanje hiljadama žrtava širom zemlje.

Između ostalog, krivični zakon, najzad, uvodi prisilni nestanak kao krivično djelo i pruža jasniju definiciju mučenja. Također, proširuje opseg lica koja će biti krivično odgovorna za teške povrede ljudskih prava i predviđa kazne shodno težini počinjenih krivičnih djela. Ovaj set izmjena je odlučujući podsticaj ka unaprjeđenju procesuiranja odgovornih, ne samo za zločine počinjene tokom rata 1992-1995, već i za zločine u buduće.

Zakon BiH izmjenjen je nakon uporne i dugogodišnje borbe Pravnog Centra Track Impunity Always (TRIAL).

- Nakon godina zagovaranja za promovisanje poštivanja ljudskih prava u našoj zemlji, državni službenici su konačno poduzeli konkretne korake. Mi podržavamo njihov pomak i pozivamo ih da i dalje podržavaju vladavinu prava, posebno u slučajevima koji se odnose na ratne zločine, tako da možemo spriječiti nekažnjivosti počinitelja, kazala je u svom saopćenju za javnost Selma Korjenić, TRIAL-ova koordinatorica programa za podršku preživjelima seksualnog nasilja u ratu.

TRIAL je u proteklom period održavao sastanke, sa svojim komentarima učestvovao u procesu javnih konsultacija, i upućivao izvještaje Ministarstvu pravde, te je ukazivao i međunarodnim tijelima o ovom problemu. Također se zalagao za to da BiH pruži jasniju definiciju mučenja i teže sankcije za počinioce, kao i da se izmjeni definicija zločina silovanja počinjenog kao zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kroz ukidanje upotrebe sile ili prijetnje silom prema žrtvi silovanja ili njoj bliskoj osobi, kao elementa ovog krivičnog djela. TRIAL se  zalagao da se prisilni nestanak treba predvidjeti kao poseban zločin.

-Ovo je značajan trenutak za Bosnu i Hercegovinu, koja je konačno uskladila sa međunarodnim standardima državni krivični zakon kada je riječ o zločinu silovanja počinjenog u ratu, kao i zločinu mučenja i prisilnog nestanka. Time se smanjuje prostor za nekažnjivost vezano za već počinjene zločine, ali i prevenira buduće počinjenje, istakla je TRIAL-ova pravna savjetnica, Adrijana Hanušić.