BIH

VLADA FBiH Smjene u javnim preduzećima: SDA i HDZ preglasali DF

Raspravljali o stanju u pet javnih preduzeća

A. Du.

22.5.2015

14:25 Federalna Vlada danas je izvršila smjene u nekoliko javnih kompanija među kojima su HT Mostar, Aluminij, te Elektroprivreda HZ BH.

Vlada je smijenila aktuelnog direktora HT Mostar Stipu Prlića, a na njegovo mjesto je privremeno imenovala Vilima Primorca.

Smijenjeno je pet članova Nadzornog odbora EP HZ HB, te tri člana Nadzornog odbora Aluminija, a na njihove pozicije su imenovni novi ljudi.

Na konferenciji za novinare, premijer Fadil Novalić (SDA) i ministrica financija Jelka Miličević (HDZ) pojasnili su da je Vlada u ovim kompanijama svojim odlukama dala prethodnu saglasnost za imenovanja, dok je ministar trgovine Aleksandar Remetić (DF) tvrdio da je Vlada defakto smijenila navedene ljude.

On je također nagalsio da je kod imenovanja u EP HZ HB i u Aluminiju došlo do preglasavanja ministara iz DF-a koji su kod ovih odluka bili suzdržani.

On je još napomenuo da je Vlada kod ovih smjena odlučivala suprotno zakonu te je naveo kako se mogu očekivati tužbe i sudski sporovi za koje je on siguran da će Vlada izgubiti.

09:30 Počela je sjednica Vlade Federacije BiH u punom kapacitetu.

Na sjednici su se pojavili i ministri HDZ-a BiH, koji su ranije bojkotovali dvije sjednice.

Na dnevnom redu sjednice Federalne vlade, ministri će raspravljati o stanju u pet javnih preduzeća. Riječ je o "Aluminiju", Elektroprivredi HZHB", "Hidrogradnji", "Pretisu", i Željeznicama FBiH".