CRNA HRONIKA

SARAJEVO Ubici koji je zeta usmrtio letvom sedam godina zatvora

Vijeće Kantonalnog suda izreklo prvostepenu presudu

Am. K.

22.5.2015

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić danas je izreklo prvostepenu presudu Zdravku Todoroviću (75), koji se tereti da je u avgustu prošle godine ubio zeta Milenka Kneževića (81) ispred kuće u ulici Grabovine, općina Ilidža, a kojom je osuđen na sedam godina zatvora.

"Sud nije našao otežavajuće okolnosti, dok je kao olakšavajuće uzeo u obzir da je optuženi bio bitno smanjeno uračunljiv prilikom izvršenja krivičnog djela, da je ratni vojni invalid, da je u poodmakloj životnoj dobi- kazao je sudija Ružić, obrazlažući presudu.

On je dodao da će Todoroviću u kaznu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru, a u kojem se nalazi od 17. avgusta prošle godine.

Todoroviću je danas produžen pritvor, a troškovi sudskog postupka past će na teret budžeta.

Oštećeni Željko Knežević, sin ubijenog Milenka, sa svojim oštetnim zahtjevom upućen je na parnični postupak.

Prema optužnici, Todorović je 17. avgusta ove godine u ulici Grabovine, općina Ilidža, ispred kuće oštećenoga, pod utjecajem 1,56 promila alkohola u krvi, u namjeri da ga ubije, daskom udario Kneževića u predjelu glave.

zdravko-1

Sa jednog od ranijih ročišta

Knežević je pao na tlo, nakon čega ga je optuženi nastavio udarati u predjelu glave, a zatim i po cijelom tijelu. Knežević je zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo 18. avgusta. Inače, Tankosava Knežević, supruga ubijenoga, sestra je optuženog Zdravka Todorovića.

Prema izjavama koje su davali istražiteljima, optuženi je kod sestre Tankosave 17. avgusta došao oko 13 sati. Njih dvoje su pili rakiju. Milenko nije bio kući, a do incidenta je došlo kada se vratio kući s njive.