KOLUMNE

Interesi iznad svega

Komentar dana

Erol Avdović

22.5.2015

Doista je imponiralo kad je predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u Sarajevu, tik uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, rekao da je podrška Ankare članstvu BiH u NATO-u neupitna. 

Turska je podrška važna jer, bez obzira na to ko je na čelu te zemlje, turska država ima jednu od najrespektabilnijih armija u NATO-u i važan je faktor sigurnosne arhitekture u regionu i šire. To niko ne smije zaboraviti, kao što to ne zaboravljaju ni Amerikanci, bez obzira na nedemokratske trendove, koji opravdano kritiziraju Erdoanovu administraciju. Ali dosadašnja turska podrška BiH na putu za NATO ponajviše je deklarativna.

Pred nama je, kako to kaže politički realista Ivanić, osim "usaglašenog" tehničkog uknjiženja državne imovine kao preduvjeta za aktiviranje Akcionog plana (MAP) NATO-a, još istinsko prihvatanje mnogih demokratskih standarda i normi. Sve to, kao i članstvo u EU, i Republika Turska dugo, s polovičnim rezultatom, pokušava osvojiti. 

Otuda su riječi često jeftine, za razliku od uglavnom skupih bankarskih kredita. Lako je dati načelnu podršku, ali je teško biti dosljedan u borbi za ekonomsko izbavljenje BiH. 

Prisustvujući promociji nove kreditne linije turske državne banke "Ziraat" u BiH i tražeći koncesiju za Sarajevski aerodrom, predsjednik Turske je zapravo održao lekciju Bosancima i Hercegovcima iz ekonomske diplomatije. I poručio im - ašikovanje je prolazno, a interesi su vječni!

Oni koji u BiH to trebaju shvatiti, moraju požuriti prije nego što se čak i Srbija, iz pukih interesa, odluči za NATO.