BIH

Crnadak se sastao s veleposlanicima Kuvajta, Mađarske i Bugarske

Potvrđeni prijateljski odnosi

Fena

21.5.2015

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas, u odvojenim posjetama, veleposlanika Države Kuvajt u BiH Nassera Riden Thamer Al Motairija, veleposlanika Mađarske Jozsefa Negyesija i veleposlanika Republike Bugarske Angela Alexandrova Angelova.

Crnadak i Al Motairi potvrdili su prijateljske odnose BiH i Kuvajta koje treba dodatno osnažiti jakom ekonomskom suradnjom, istaknuvši da treba otkloniti prepreke snažnijem povezivanju na privrednom planu.

Razmijenjena su mišljenja o unutarnjoj situaciji i vanjskopolitičkim prioritetima obje zemlje, kada je Crnadak informirao o čvrstoj opredijeljenosti BiH za nastavak aktivnosti na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u Europskoj uniji (EU).

Al Motairi je naglasio da je Kuvajt spreman da razvija ekonomske odnose sa BiH i pruži pomoć njenim građanima, naročito onima kojima je neophodna podrška nakon prošlogodišnjih poplava. U tom kontekstu je informirao Crnatka o toku obnove kuća oštećenih u poplavama u Orašju, a koju finansira Država Kuvajt.

Crnadak i ambasador Negyesi razgovarali su o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje između BiH i Mađarske. Crnadak je naglasio da je jačanje ekonomske diplomatije jedan od ciljeva vanjske politike BiH te da je neophodno napraviti veliki iskorak u stvaranju bolje investicione klime.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo vrlo dobrim političkim odnosima i visokim stupnjem realiziranih posjeta na visokom nivou. Negyesi je naglasio da Mađarska daje veliku potporu BiH na putu ka EU i bilateralno i kao članica EU i Višegradske skupine.

Crnadak i Angelov ocijenili su bilateralne odnose BiH i Bugarske jako dobrim, što prati i veliki broj susreta na visokoj razini.

Veleposlanik Angelov je zaželio uspjeh BiH tijekom predsjedanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, te istakao da će Bugarska koristiti naša iskustva kada najesen preuzme predsjedanje,  saopoćeno je iz MVP-a BiH.