GLOBUS

ISIL ušao u Palmiru, iz grada izbjegla trećina stanovnika

Tokom jakih sukoba

Srna/J. Be.

21.5.2015

Oko trećine od 200.000 stanovnika sirijskog grada Palmire pobjeglo je u posljednjih nekoliko dana, tokom sukoba između državnih snaga i militanata "Islamske države", saopštila je danas Kancelarija UN za ljudska prava.

Portparol UN za pitanja ljudskih prava Ravina Šamdasani rekla je u Ženevi da su od "kredibilnih izvora" stigli izvještaji o tome da vladine snage sprečavaju civile da napuste grad prije nego što to učini vojska.

- "Islamska država" vrši pretrese od vrata do vrata u gradu i traži ljude povezane sa vladom. Islamisti su u Palmiri ove sedmice pogubili najmanje 14 ljudi -saopštila je Šamdasanijeva.

Islamisti su ušli u drevni dio grada, koji je na Uneskovoj listi svjetskih spomenika.

Osvajanjem historijskog grada Palmire, pod nogama samoproglašene Islamske države leži više od 50 % Sirije. Lokalne vlasti napominju kako je na dijelu neviđen masakr. Borci ISIL-a ubijaju pobunjenička plemena koja još uvijek drže otpor, piše The Guardian.

- Ne postoje snage koje bi ih mogle zaustaviti u njihovom pokolju kao ni pri uništavanju kulturne i historijske baštine, svijetske civilizacije - rekao je Rami Abdurrham, voditelj sirijske organizacije za ljudska prava.

Nakon sedam dana žestokih porbi i otvorene vatre sa svih strana, džihadisti su na korak bliže ostvarenju svojeg cilja, a to je spajanje zauzetog teritorija s uporištima u gradovima Homosu i Dasku.

Prema riječima lokalnog aktivista, ISIS uništava grad ne bi li ga što prije "očistio" od Assadove vojske. Ubijaju i pripadnike sunitskog plemena Shaitat koji su se borili na strani Assada i njegove vojske.

Palmira je gotovo prazna, a nema nikoga da se bori protiv boraca Islamske države. Imaju pristup svim veličanstvenim, historijskim spomenicima i ruševinama grada Palmire, a svijet je u strahu da će s lica Zemlje izbrisati veliki dio ljudske povijesti, baš kao što su to učinili u Iraku.

Ova organizacija UN upozorila je da bi uništavanje istorijskih građevina predstavljalo "ogroman gubitak za čovječanstvo", ali za sada nema izvještaja o tome da je nanesena bilo kakva šteta.

"Islamska država" sada kontroliše gradski aerodrom, zatvor i sjedište obavještajne službe, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Militanti su prethodno uništili drevne lokacije u Iraku iz vremena prije islama.