GLOBUS

U Španiji zaplijenjena 1,1 tona kokaina, uhapšeni državljani Srbije i Hrvatske

Vrijednost je procijenjena na 44 miliona eura

Fena

21.5.2015

U zajedničkoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, španske i hrvatske policije, zaplijenjena je 1,1 tona kokaina, što je jedna od najvećih zapljena te droge u posljednjih nekoliko godina, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

- Na jahti "Amsterdamer", u španskim teritorijalnim vodama, u specijalno pravljenim bunkerima pronađena je 1,1 tona kokaina, koji je prevožen iz Južne Amerike prema zapadnoj Evropi - objasnio je Stefanović i dodao da su u akciji uhapšene tri osobe, od kojih jedan srpski državljanin i dva državljanina Hrvatske, zbog postojanja osnova sumnje da su na toj jahti krijumčarile kokain, prenosi Tanjug.

Vrijednost zaplijenjenog kokaina procijenjena je na 44 miliona eura, saopćeno je iz MUP-a i istaknuto da je u okviru te akcije, istoga dana u Valensiji uhapšeno više osoba pripadnika te organizovane kriminalne grupe.

Stefanović je istaknuo da je to bila jedna od najvećih zajedničkih akcija tri policije koja je usmjerena na sprječavanje šverca velikih količna droge, koje se iz Južne Amerike dopremaju prema Evropi.