BIH

NSRS Usvojen set zakona koje je predložila entitetska vlada

Nakon što je obezbjeđena parlamentarna većina

Autor:(A. Vr.)

21.5.2015

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas set zakona koje je predložila entitetska vlada radi sprečavanja sive ekonomije, rada nacrno i neprijavljivanja djelatnosti. 

Iako su, tokom jučerašnje rasprave naišli na kritike i parlamentaraca vladajućih stranaka, prihvaćeni su nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o poreskom postupku, o inspekcijama, o sistemu javnih službi, o komunalnoj policiji i o zanatsko- preduzetničkoj djelatnosti u RS-u.

Zakoni su upućeni u javnu raspravu. 

U danu za glasanje poslanici entitetskog parlamenta su prihvatili i zakone o stočarstvu, o visokom obrazovanju, o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima RS-a te o transfuzijskoj djelatnosti i o zdravstvenoj zaštiti.

Podršku je dobio i nacrti zakona o izmjenama i dopunama zakona o privatizaciji državnih stanova, o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida te o zaštiti životne sredine. 

Nakon glasanja o tačkama razmatranim u protekla dva dana, prekinuto je skupštinsko zasjedanje.

14:02  Nakon pauze od gotovo jednog sata i brzog puta Vojina Mitrovića iz Beograda do Banjaluke, poslanici su nastavili skupštinsko zasjedanje na kojem će uslijediti glasanje kojim bi trebalo da se obzebijedi skupštinska većina.

Kako sada stvari stoje, u Narodnoj skupštini RS, SNSD-u i njegovim koalicionim partnerima nedostaju tri poslanika da obezbijede većinu na glasanju, javlja BN televizija.

Zbog toga je i usljedila duga pauza u skupštinskom zasjedanju, koja je nastavljena kada su stigli Neda Petrić iz SRS iz Bijeljine, Ilija Stevančević iz PUP-a  i Vojin Mitrović.

Vojin Mitrović je iznenada, na poziv predsjednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića, prekinuo poslovni sastanak u Beogradu i brzinski stigao u Banjaluku.

Zadatak skupštinske većine, do njegovog dolaska je bio  da rasteže sa početkom glasanja, sve dok se ne pojavi u Parlamentu i tako obezbijedi još jedno kratkotrajno preživljavanje Vlade Republike Srpske i ove skupštinske većine.

12:48 Kako sada stvari stoje, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, SNSD-u i njegovim koalicionim partnerima nedostaju tri poslanika da obezbijede većinu na glasanju, zakazanom za 14:00 sati, javlja BN televizija.

Tri su prazne stolice u skupštinskoj sali, a očekuje se da budu popunjene najkasnije do 14:00 sati. Nedostaju Neda Petrić iz SRS iz Bijeljine, Ilija Stevančević iz PUP-a  i Vojin Mitrović.

Nejasno da li će se u skupštinskoj sali pojaviti Petrićeva, koja je navodno, bolesna i Ilija Stevančević.

Ali se pouzdano zna da će se najkasnije u 14:00 sati pojaviti Vojin Mitrović, koji je iznenada, na poziv predsjednika parlamenta Srpske Nedeljka Čubrilovića, prekinuo poslovni sastanak u Beogradu i sada užurban hita prema Banja Luci.

 Zadatak skupštinske većine je da rasteže sa početkom glasanja, sve dok se ne pojavi Mitrović, koji će ako usput ne bude imao  nepredviđenih zastoja, ipak stići u Banja Luku i obezbijediti još jedno kratkotrajno preživljavanje Vlade RS i ove skupštinske većine...