BIH

Poljak i Amerikanka otvorili hostel „Polako“ u Trebinju

TURIZAM Otvoren objekt s četiri sobe i 16 ležajeva

P. MUCOVIĆ

21.5.2015

Da je Trebinje raj za turiste, ali i za život, shvatio je jedan mladi poljsko-američki par. Bartek Šudvovski (29) iz Krakova i Loren Mosl (25) iz Teksasa otvorili su u samom centru Trebinja hostel „Polako“. Kako smo se i sami uvjerili, gosti su već počeli pristizati.

Lijep grad

A zašto baš Trebinje i zašto hostel, objasnio nam je Bartek, koji relativno dobro govori naš jezik koji je, kako sam kaže, učio godinu u Poljskoj.

- Želja nam je bila da otvorimo hostel negdje na Balkanu. Naši prijatelji iz Sarajeva su nam predložili da to bude Trebinje, jer je to lijep grad, a nema hostel. U februaru smo došli u Trebinje i svidjelo nam se. Prikupili smo svu potrebnu dokumentaciju i evo otvorili smo - kaže Bartek.

Dodaje da su im u tome mnogo pomogli Tatjana Bulajić iz Turističke organizacije Trebinja, Siniša Kunić, vodič za planinare, Željko, vlasnik restorana MG, koji ih je upoznao s vlasnikom kuće koju su unajmili, te prijatelji iz Sarajeva i Mostara koji imaju slične hostele u svojim gradovima.

- Unajmili smo kuću u Trebinju. Hostel raspolaže sa četiri sobe, odnosno 16 ležajeva, dva kupatila, kuhinjom i velikim dnevnim boravkom. Svi naši gosti dosta putuju i ne žele novac trošiti na skupe hotele, a žele da upoznaju i druge ljude, tako da je hostel pravo mjesto za njih - navodi Bartek.

hostel-pan

Gost iz Francuske potpisao se na zid

A zašto su hostelu dali ima „Polako“, Bartek objašnjava.

- Ovdje u Trebinju, ali i na Balkanu sve je polako. Ljudi imaju vremena za sve, imaju mnogo pauza u danu. Kada sam prvi put čuo riječ polako, mislio da misle na mene te da znaju da sam ja iz Poljske. Naime, riječ polako na italijanskom ili španskom znači Poljak - kaže Bartek.

Prema Loreninim riječima, obišli su sve znamenitosti u Trebinju i okolici, a posebno im se svidjela Hercegovačka Gračanica.

Dobra kuhinja

- Ne možemo odoljeti ni hercegovačkoj kuhinji, posebno bureku, siru i roštilju, što negativno utječe na našu liniju - navodi Loren i dodaje da im se sviđa i naša kuhana kafa.

Loren i Bartek su nas na kraju naše posjete zamolili da se potpišemo na jedan od zidova u hodniku hostela, koji su namijenili za potpise svih svojih gostiju. Prije naše ekipe to je uradio i gost iz Francuske koji je baš tada stigao biciklom.

U Trebinju bi se mogli i vjenčati

Loren navodi da je i ona već prilično savladala naš jezik, da već dosta dobro razumije, ali da izgovara teže.

- Polako, što bi rekli Trebinjci, naučit ću - ističe Loren.

Bartek nam je rekao da bi, što se njega tiče, u Trebinju mogao i da se vjenča, s čim se slaže i Loren, koja dodaje da ne bi imala ništa protiv i da djecu podiže baš ovdje.