CRNA HRONIKA

Turčina koji je brutalno pretukao i opljačkao staricu u Sarajevu advokat ne želi više da brani

Zbog različitih mišljenja o konceptu odbrane

Am. K.

21.5.2015

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je odgođeno suđenje državljaninu Turske Erdžanu Ustunsoju (Ercan Ustunsoy, 25), koji je optužen da je počinio krivično djelo razbojništvo.

- Advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa optuženog, podnio je zahtjev da ga se razriješi dužnosti branioca u ovom predmetu zbog različitih mišljenja o konceptu odbrane između njega i njegovog klijenta – kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća sutkinja Jasmina Begić.

Ona je naredno ročište zalazala za 15. juni ove godine kada će biti saopćena odluka o ovom zahtjevu.

Ustunsoju se na teret stavlja da je 2. septembra prošle godine brutalno pretukao i opljačkao Fatu Saljević (84) iz Foče u njenoj kući u ulici Osik u sarajevskoj općini Ilidža.

Prema optužnici, Ustunsoj je u kuću Saljević došao s A. P. (13), koja je prethodno telefonom pozvala staricu i pitala može li doći na kafu. Saljević je kazala da dođe. Nakon što ih je Saljević pustila u kuću, Turčin je više puta nožem udario Saljević u predjelu leđa, usljed čega se nož polomio. Potom je uzeo drugi nož s crnom drškom i oštricom od 15 centimetara te je nastavio ubadati nesretnu ženu u predjelu leđa i prsa. Istovremeno ju je rukama stiskao u predjelu vrata. Saljević je tom prilikom zadobila više teških tjelesnih povreda. Nasilniku ni to nije bilo dovoljno pa je starici nožem sjekao prste.

Maloljetnica je donijela iz kuhinje džezvu punu vrele kafe. Turčin je kafom polio Saljević po glavi. Razbojnik je, na koncu, ispremetao stvari po kući te je ukrao 200 eura i skoro 150 KM.