REGION

Evo kako je Arkan dobio nadimak, a kako su ga zvali prije toga!

Nadimak kriminalcu mijenja ime i prezime

(Am. K.)

21.5.2015

Nadimci mafijaša koji su često jedino što javnost zna o njima, osim toga koga su pokušali ili uspjeli da opljačkaju/prevare/ubiju, često govore o njima mnogo više od onoga što mi mislimo, a još češće spadaju u najstrože čuvane mafijaške tajne, piše Telegraf.rs.

Ranac, Pajdo, Fuksa, Žilet, Pajser, Lopata, Šmrki – samo su neki od najrazličitijih nadimaka koje nose kriminalci u Srbiji. Sa socijalno-patološkog aspekta, prema riječima kriminologa Zlatka Nikolića, nadimci su vrlo bitna stvar.

– Nadimak kriminalcu mijenja ime i prezime. Kao i ostali ljudi i oni ih najčešće dobijaju u osnovnoj školi, nakon čega ostaju cijeli život. To je slika i prilika njegovog karaktera. Ako za nekoga kažete Majmun ili Zmija, onda ne morate ni da ga vidite, znate o kakvom čovjeku se radi. Osobe koje se bave kriminologijom, iz nadimka izvlače brojne zaključke i opis pišemo u psihološki dosije te osobe – pojasnio je Nikolić.

Nadimak je vrlo bitan i za bezbjednosne strukture. Policija bilježi sve nadimke u kriminalne fajlove, jer se desi da tako pronađu počinioca nekog djela.

– Desi se, recimo, da policijski inspektori saznaju da je neko sa specifičnim nadimkom opljačkao neku pumpu i jedino to imaju od podataka. Onda krenu sa ispitivanjem i pokušaju da pronađu razbojnika. U odjeljenju za izvršenje krivičnih sankcija je i danas vrlo bitna stavka nadimak osuđenika, čak je u programu obavezno upisati nadimak optuženog. Nadimak je zamjena za ime i prezime i tako je ne samo u srpskoj mafiji već i u italijanskoj, albanskoj i drugim – dodaje Nikolić.

Svi znamo da su Željka Ražnatovića zvali Arkan, ali ono što je javnosti nepoznato jeste da u policijskim dokumentima Ražnatović stoji zabilježen kao Hibrid.

Vođa Tigrova svoj nadaleko poznat nadimak Arkan dobio je po glavnom junaku omiljenog crtanog stripa – čarobnjaku Arkanusu.

Ono što se možda nikada niste pitali je šta se dešava kada se nekom kriminalcu ne dopada njegov nadimak? Ako bi ga tako nazvao neki “običan smrtnik” znamo šta bi se dogodilo, ali šta se zbiva kada se jednom Miloradu Ulemeku Legiji ne sviđa da ga zovu Cema oni koji su mu ravni?

legija-2222

Miloradu Ulemeku Legiji ne sviđa se da ga zovu Cema

Ovaj nadimak Legija je dobio od drugara iz Novog Beograda, jer je stalno dizao tegove napunjene cementom. Da mu je bilo teško ugoditi, dokazuje i to što nije voleo ni nadimak Cuca, kako su ga zvale djevojke, ali ni Bolid – nadimak koji su mu dali stariji drugovi.

Zbog tetovaže na vratu dobio je i nadimak Ruža, ali je njegova najpoznatija karakteristika (a izgleda i omiljena, budući da se ustalila) pripadnost Legiji stranaca u kojoj je proveo nekoliko godina.

Osim kao kriminalac sa najviše nadimaka, Milorad Ulemek bio je poznat i kao Šareni, kada su njegove kolege iz policije – ali i članovi zemunskog klana – primjetili da voli da eksperimentiše sa bojom kose. Buntovni Legija je navodno ofarbao kosu u šareno kada je, pozvan na jednu svadbu, zamoljen da izgleda pristojno, kako ne bi prestravio goste svojim tetovažama.

Legija je ispoštovao molbu i obukao odjelo, praveći se da mu kosa ne liči na krestu nekog egzotičnog papagaja.

Među kriminalcima postoje i oni čijim nadimcima samo mislimo da znamo porijeklo. Primjera radi, uvreženo mišljenje je da nadimci Željka Milovanovića – Letač i Vjetar potiču od njegove sklonosti da bježi iz sudnica, kad god nadležni probaju da ga privedu pravdi, ali istina je da je realnost bila mnogo maštovitija od toga.

zeljjko-milovanovic

Željka Milovanovića zovu Letač i Vjetar

Milovanovića su tako prozvali kada je iz Novog Sada dovezao motornog zmaja iz kojeg je, prema pričama mokrio na pripadnike UNPROFOR-a. Najprije su svi mislili da se isključivo radi o hobiju, a onda se ispostavilo da je Milovanović letilicu koristio za nadgledanje ukradenih automobila koji su ulazili u Hrvatsku.