BIH

Udar na školstvo!

Prosvjetari ogorčeni zbog najavljenih mjera Ministarstva

A. J. - Fu. M.

21.5.2015

Prosvjetni radnici ogorčeni su zbog mjera racionalizacije koje je najavilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS s ministrom Elvirom Kazazovićem (SDA) na čelu. Preraspodjele nastavnika na druga radna mjesta, ukidanje poslova noćnog čuvara i računovođe te formiranje područnih umjesto matičnih škola samo su neke od mjera. 

Ukidanje stimulacija 

Uštede kojima planiraju dobiti 10 miliona KM u Ministarstvu namjeravaju postići i ukidanjem naknada i stimulacija nastavnicima, kao i ograničavanjem korištenja telefona, kancelarijskog materijala, ali i vode te struje! 

U Sindikatu srednjeg i visokog obrazovanja tvrde da su mjere neprihvatljive i da su ih pravili "amateri koji ne poznaju školski sistem". 

- Nisu nastavnici uvodili nove predmete niti odlučivali o gradnji škola. Štedjeli smo deset godina i, umjesto da kažu uložit ćemo u obrazovanje, oni još traže novac. Predložili su da od naredne godine u prosjeku bude 28 učenika u odjeljenju! Najbolje da radimo u amfiteatru - kazao je predsjednik Sindikata Faruk Bešlić te dodao da bi bez noćnih čuvara imovina ostala nezaštićena. 

Direktor OŠ "Musa Ćazim Ćatić" Hamza Dobrača smatra neprimjerenim ukidanje isplate naknada najuspješnijim nastavnicima.

hamza-dobraca

Foto: Avaz (Dobrača: Protiv mjera)

- Ministar zaboravlja da je entuzijazam potrošna roba, pa ćemo ovakvom mjerom dobiti mnogo neradnika. Protiv sam i najavljenog smanjenja uposlenika u školama za 6,5 posto - kazao je Dobrača. 

Opravdani potezi

Omer Begović, direktor OŠ "Grbavica 1", mišljenja je da racionalizacija treba biti profesionalna, da se svakoj školi pristupiti posebno, uzimajući u obzir sve njene specifičnosti. 

omer-begovic

Foto: Avaz (Begović: Poseban pristup)

S druge strane, u Ministarstvu su nam jučer kazali da neće odustati od najavljenih mjera i smatraju da su njihovi potezi opravdan.

Isplata sudskih presuda 

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao nam je da su dobili prijedlog mjera te da su zahtijevali da sredstva od ušteda budu usmjerena isključivo za rješavanje problema uposlenika. Kazao je da Ministarstvo ništa ne može uraditi bez Sindikata te da će zaštititi svakog člana i da neće biti otpuštanja radnika.

  • 10 miliona KM Ministarstvo želi uštedjeti
  • 6.000 uposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju