BIH

NOVA OSNOVNA ŠKOLA U HADŽIĆIMA Zvanično s radom bi trebala početi u septembru

Završni radovi privode se kraju

Mi. K.

18.5.2015

Završni radovi na izgradnji nove osnovne škole u Hadžićima se privode kraju. Trenutno se radi na njenom vanjskom uređenju, na kotlovnici objekta i na postavljanju poda u sali za fizičko vaspitanje, navode iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te ističu kako je još neophodno obezbijediti sredstva za nabavku opreme u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kako bi škola u septembru mjesecu mogla krenuti zvanično sa radom.

Objekt je namijenjen odvijanju nastave za devetogodišnju školu kapaciteta 750 učenika u skladu s važećim općim normativima i pedagoškim standardima za osnovni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Sastoji se iz dva dijela, površine od oko 3.145 metara kvadratna. Glavni ulaz za učenike je sa sjeverne strane s recepcije u prostor za više namjena. Ovaj prostor je okružen hodnicima, glavnim stepeništem, požarnim stepenicama, atrijem i toplom vezom s prostorima za fizičko vaspitanje.

U prizemlju je smješteno sedam učionica, školska kuhinja s trpezarijom i prostorom za objedovanje i prostorom za osoblje, društvene prostorije-čitaonica i biblioteka, upravne prostorije-zbornica s odjeljenjem za pušače, uprava škole, administracija, prostorija za sastanke, prostorija za psihologa i za prijem roditelja.

Na spratu su smještene nastavne prostorije, učionica za informatiku, kabinet za muzičko vaspitanje, laboratorije za prirodne nauke, laboratorij za fiziku i hemiju, kabinet za strane jezike, kabinet za likovno vaspitanje i pet učionica za izvođenje predmetne nastave.

U veznom dijelu objekta je audio-vizuelni kabinet za rad u grupama, višenamjenski prostor. 

Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 4.245.235,32 KM, a do sada su realizirana sredstva u iznosu od 3.500.000 KM iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Podsjećamo,Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 26. septembra 2007. godine utvrđeno je postojanje javnog interesa za osnivanje Javne ustanove Osnovna škola "Hadžići".

Ugovor s izvođačima radova je potpisan 2008. godine, nakon što je Općina Hadžići riješila imovinsko-pravne odnose, a iz Budžeta Kantona Sarajevo obezbjeđena sredstva za finansiranje izrade projektne dokumentacije.