BIH

Izetbegović nakon sastanka sa Čovićem: Podržavamo zahtjev HDZ-a i promjene u "Aluminiju" i EP HZHB

Rješavanje žestoke krize u Vladi FBiH

Autor:A. Du.

18.5.2015

Okončan je sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je bio posvećen rješavanju žestoke krize u Vladi FBiH.

Nakon sastanak Izetbegović je dao izjavu za novinare u kojoj je rekao da SDA podržava zahtjev HDZ-a za hitnim rješavanjem i promjenama u upravama onih javnih preduzeća koja posluju s gubitkom.

On je kazao kako Čović ima opravdan zahtjev da se što prije sanira stanje i postave nova rukovodstva u upravama „Aluminija“ i EP HZHB.

Na upit zašto se nisu sastali sa liderom DF-a Željkom Komšićem, Izetbegović je rekao da je Komšić danas u Unsko-sanskom kantonu.

Novinarima se također po izlasku iz zgrade Predsjedništva BiH obratio predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazavši kako politički sukobi između koalicionih partnera u FBiH predstavljaju „ispumpavanje snage“.

- Ovo će trajati još dvije do tri sedmice pa će onda svi doći pameti kako bi nešto radili. Svi smo zarobljenici ovih sukoba u FBiH, ali ne vjerujem da će ovo utjecati na stabilnost vlasti jer su nemoguće druge kombinacije - kazao je Ivanić, dodavši da ova kriza hoće usporiti reformske procese.

Novinari očekuju i obraćanje Dragana Čovića.