CRNA HRONIKA

PREDATI U NADLEŽNOST TUŽILAŠTVA Maskirani i naoružani automatskom puškom pljačkali prodavnice u Sarajevu!

Burna noć za pripadnike MUP- a KS

Autor:Am. K./ Ad. A.

18.5.2015

Sarajevska policija je jutros oko dva sata od strane građana obaviještena da se u ulici Jahijela Fincija, općina Ilidža, ispred prodavnice “Amko Komerc”, nalazi nepoznata maskirana osoba naoružana automatskim oružjem. 

Izlaskom na lice mjesta, utvrđeno je da je izvršeno krivično djelo teške krađe u “Amko Komerc”, a prema izjavi očevidaca, izvršioci su se automobilom tamne boje, nepoznatih registarskih oznaka pobjegli u nepoznatom pravcu.

Osumnjičeni Amar Bašić i Kenan Brbović predati su u 19.30 sati u nadležnost sarajevskom tužilaštvu gdje će biti saslušani, a tužilac će se naknadno izjasniti da li će za njih zatražiti eventualno određivanje jednomjesečnog pritvora.

Pobjegli Audijem

Podsjetimo, oko 2.20 sati policijski službenici Prve policijske uprave  u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Centar Sarajevo, uočili su Golf 4 u kojem su se nalazila četiri maskirane nepoznate osobe.

Nakon što su uočili policijske službenike, pobjegli su u pravcu ulice Čobanija. U 2.50 sati obaviješten je Operativno - komunikacijski centar MUP-a Kantona Sarajevo da je u ulici Vogošćanskih odreda, općina Vogošća, u toku izvršenje krivičnog djela teške krađe u prodavnicu “Drvopromet”, te da su se maskirana četiri izvršioca naoružana vatrenim oružjem, udaljila se vozilom Audi, u pravcu naselja Hotonj.

Na području lokaliteta Kobilja Glava, policijski službenici su primjetili Audi registarskih oznaka E95-A-055, koje se udaljilo u pravcu naselja Ciglane.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da tablice koje se nalaze na navedenom vozilu ne pripadaju istom te da je prijavljena njihova krađa. 

Policajci su potom uočili navedeno vozilo da se kreće ulicom Bistrik, prema naselju Toka, za kojim je nastavljena potjera.

U 03.20 sati, u ulici Porodice Foht, općina Centar Sarajevo, pronađen je napušten Audi. 

Brzom intervencijom policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, jutros oko šest sati na području općine Centar, pronađeni su i zbog sumnje da su počinili krivično djelo teška krađa uhapšeni su Kenan Brbović (31) i Amar Bašić (27).

Pronađena puška i fantomke

Također, u neposrednoj blizini mjesta hapšenja pronađena je i izuzeta jedna automatska puška i tri fantomke.

O ovom slučaju je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, a uhapšeni su predati u Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Amar Bašić zajedno sa njegovim bratom Kenanom, te Tahirom Eljbasanom hapšen je i u oktobru prošle godine zbog sumnje da su 7. oktobra oko 13.20 sati u ulici Hamdije Kreševljakovića, sarajevska općina Stari Grad, opljačkali A. B. iz Sarajeva.

Kenan Brbović je, između ostalog hapšen u februaru 2006.godine zbog sumnje da je počinio razbojništvo nad maloljetnim T.J. u sarajevskoj općini Stari Grad.